Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik |

Den okända bakgrunden till Sveriges erkännande av Palestina

Tvåstatslösning eller inte? Foto: / ANP / TT

Hur gick det egentligen till när Sverige erkände staten Palestina? Står landet bakom tvåstatslösningen eller inte? Författaren Anders Carlberg har undersökt hur UD beredde frågan och hur de palestinska myndigheterna egentligen ser på Israel.

An english version of this text is found here.

Av Anders Carlberg | 10 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det svenska erkännandet av staten Palestina, som skedde 2014, vilade bland annat på uppfattningen att Palestina stod bakom tvåstatslösningen och därmed erkände Israels rätt att existera som stat. Utrikesminister Margot Wallström uttryckte det som att Israel och Palestina skulle ”kunna leva inom ömsesidigt erkända gränser, med 1967 års gränser som utgångspunkt och med Jerusalem som huvudstad för två stater”.

En fråga som dock inte har aktualiserats är om palestinierna verkligen har accepterat tvåstatslösningen. Som den här artikeln visar är detta något som UD inte tycks ha försäkrat sig om.

Förvånande nog finns inget diariefört som kan beskrivas som beslutsunderlag.

En första åtgärd för att undersöka detta är att begära ut de handlingar som diarieförts på statsrådsberedningen och UD. Ett beslut av denna dignitet, att erkänna staten Palestina, bör ju ha varit föremål för ett grundligt förarbete.

Läs mer Visa mindre