Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.

Jag överger inte socialdemokratin

Foto: Mostphotos
Av Widar Andersson | 28 maj 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
SD är i dag på många sätt ungefär det som S var i början på förra seklet: En folklig rörelse som stiger fram genom sitt motstånd mot eliten och som har ett påtagligt nationellt anslag. Och LO-ledningens stenhårda kampanj på temat att SD är ett arbetarfientligt högerparti som vill sänka lönerna och krossa välfärden, har antagligen varit alltför överdrivna och förljugna för att fungera. Det skriver Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet (S), i en kommentar till socialdemokratins kris. 

Socialdemokratin är en institution i svenskt samhällsliv. Partiet har verkat under tre sekler. Under sitt andra sekel dominerade Socialdemokraterna inrikespolitiken på ett så totalt sätt som knappast har något motstycke i den fria världen. Under det nu pågående tredje seklet har partiet hittills haft regeringsmakten under tio av 18 möjliga år. 

När jag sätter mig för att skriva dessa rader har en undersökning från DN-Ipsos precis rört om i grytan med sifferserien 24 – 22 – 20. Siffrorna visar procenttalen för Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är 98 år sedan sådana sifferserier

Läs mer Visa mindre