Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Irländarna röstar om kvinnans roll i hemmet

Irlands premiärminister Leo Varadkar anser att ett nej i folkomröstningen skulle bli ett bakslag för landet. Foto: Peter Morrison/TT/AP

På fredag röstar irländarna om att skrota konstitutionens formuleringar om ”kvinnans roll i hemmet”. Det har väckt irritation – inte minst hos funktionsnedsatta. 

Av Louise Lennartsson | 7 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

På fredag går irländarna till valurnorna för en folkomröstning om inte bara en utan två ändringar i landets konstitution. Det handlar om formuleringar om kvinnans roll i hemmet och vad som ska betraktas som en familj – formuleringar som funnits i konstitutionen sedan 1937. 

– Jag tror att ett nej skulle vara ett bakslag för landet, ärligt talat, sade premiärminister Leo Varadkar tidigare i veckan. Det skulle säga till många människor, hundratusentals människor och barn, att de inte är i en familj enligt vår konstitution.1 

Irritation bland funktionsnedsatta 

För närvarande knyter den irländska konstitutionen familjebegreppet till äktenskapet. Irländarna ska ta ställning till om begreppet ska vidgas till att också innefatta personer som lever i ett ”varaktigt förhållande”. Medan förespråkarna tycker att det är en självklarhet i ett land där en miljon lever i familjekonstellationer utanför äktenskapet, menar kritikerna att det är en alltför otydlig formulering som öppnar upp för rättsosäkerhet.

Den andra frågan, som blivit ett hetare debattämne, handlar om kvinnans roll i hemmet. Konstitutionen säger idag att ”mödrar inte av ekonomisk nödvändighet ska tvingas delta i arbete och försumma sina uppgifter i hemmet” och att kvinnor ”genom sitt liv i hemmet ger ett stöd till staten utan vilket det gemensamma bästa inte kan uppnås”. Det är formuleringar som av många anses vara sexistiska och förlegade.

En ja-röst i fredagens omröstning skulle innebära en ny text som erkänner värdet av att alla medlemmar i en familj kan vårda hemmet. Det har dock retat upp funktionsnedsatta grupper som menar att formuleringen får det att låta som att omsorg främst är familjemedlemmarnas ansvar.

– Ingenting i formuleringen gör att jag vågar tro att det här handlar om att skydda rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och äldre, säger Ann Marie Flanagan, som har en funktionsnedsättning, till BBC.2

Trots att frågan river upp en del känslor tycks intresset från irländarna vara relativt svagt. Opinionsundersökningarna spår ett lågt valdeltagande och visar att 35 procent av väljarna fortfarande inte har bestämt sig.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.bbc.com/news/world-europe-68488828
  2. https://www.theguardian.com/world/2024/mar/07/ireland-will-take-step-backwards-if-it-votes-against-constitution-changes-says-varadkar

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.