Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

Inlåsning minskar brottsligheten

Malmö den 14 september 2020. En ung man är skottskadad och förd till sjukhus. Foto: Johan Nilsson / TT

Vi har tidigare lyckats minska grov kriminalitet och våldsutbrott. Nu krävs det en kraftig mobilisering och ett brett samarbete för att minska dagens skjutvapenvåld, skriver kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, som mot bakgrund av en analys av detta våld skissar på ett antal åtgärder där inlåsning av centrala medlemmar i de kriminella grupperingarna kombineras med insatser mot illegala vapen, de kriminellas ekonomi och den våldsamma subkulturen. Kampen mot skjutningar kan inte vinnas utan att nyrekryteringen också stoppas.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jerzy Sarnecki | 16 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 29 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Värdetransportrånen på framför allt 00-talet minskade när samhället samordnade sina insatser.

Skjutvapenvåldet bör kunna stoppas via liknande samverkan.

Inkapacitering, det vill säga fängelsestraff kan leda till minskad brottslighet då de tungt kriminella tas från gatan.

Den kriminella subkulturen bör kunna motarbetas via sociala åtgärder.

Mellan slutet av 1990-talet och mitten av 2010-talet hade Sverige en explosion av värdetransportrån. Som mest begicks det fler än ett i veckan. Merparten av dessa rån begicks med skjutvapen, ofta automatvapen. Under samma period begicks ungefär lika många bankrån – även dessa ofta med skjutvapen. Butiksrånen låg på runt 900 per år. Många av rånen var mycket brutala, vi minns till exempel morden på poliserna Olle Borén och Robert Karlström 1999 som begicks i anknytning till bankrånet mot Östgöta Enskilda Bank i Kisa.

Dessa rån uppvisar en minskande tendens efter år 2009. Enligt den senaste statistiken begicks i Sverige år 2019 tre värdetransportrån (ett med skjutvapen), tolv bankrån (nio med skjutvapen och 495 butiksrån (115 med skjutvapen).

Polisanmälda värdetransportrån (Källa Brå-statistik 2020)
Polisanmälda värdetransportrån (Källa Brå-statistik 2020)

Totalt sett minskade antalet rån med skjutvapen mellan 2009 och 2019 med 28 procent. (Rånen totalt har dock minskat bara marginellt och personrånen har åter igen ökat under de senaste åren.)

Utvecklingen av dessa grova rån är intressant i en tid då det grova skjutvapenvåldet i kriminella kretsar till synes inte låter sig stoppas. Kan vi lära oss något av framgången med att bekämpa rånen mot värdetransporter, banker och butiker?

Läs mer Visa mindre