Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ingen vapenvila i Myanmar trots jordskalvet

Räddningspersonal från Indien och Myanmar bär en död kropp vid det buddhistiska klostret U Hla Thein som kollapsade i jordbävningen i Mandalay, Myanmar, den 31 mars 2025. Foto: AP/TT

Den kraftiga jordbävningen som drabbade Myanmar i fredags förvärrar den redan kritiska situationen i landet, med ett pågående inbördeskrig. Nu finns det farhågor om att den styrande militärjuntan kan utnyttja katastrofen för att stärka sin makt.

Lyssna på inslaget och mycket mer i podden Kvartal Idag.
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kvartals redaktion | 31 mars 2025
Profil Inlästa texterLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Dödssiffran efter jordskalvet i Myanmar fortsätter att växa. Hittills har runt 1 700 personer har omkommit och över 3 400 skadats. Detta enligt militärjuntan i landet, som samtidigt är delaktig i det pågående inbördeskriget. Det var i fredags som katastrofen inträffade. Räddningsarbetare fortsätter sökandet efter människor i rasmassorna.

Myanmar var epicentrum för skalvet, som drabbade städer och byar kring staden Mandalay hårdast. Det är också där inbördeskriget utspelar sig. Helena Thorfinn, svensk journalist i Bangkok, tidigare bosatt i Yangon i Myanmar.

– I Mandalay är det kroppar som förmultnar på gatorna. Det är verkligen som en stad som har rasat. Stora tempel har rasat, hallar, moskéer, hotell. Räddningsarbetet är i princip att folk gräver med sina egna händer och försöker bända loss bråte och få loss folk, säger Helena Thorfinn.

Militärjuntan i landet har fortsatt sina militära aktiviteter samtidigt som räddningsarbetet pågår. Enligt Helena Thorfinn är det svårt att verifiera information från Myanmar då juntan inte släpper in journalister.

Det finns en oro för att de pengar som efterfrågats för räddningsarbetet kan hamna i fel händer och i stället förstärka militärens makt. Helena Thorfinn menar dock att dessa medel även skulle kunna hjälpa motståndsrörelserna och försvaga juntan.

– Och är det då så att den här jordbävningen innebär att militären får en fördel för att de kan lägga beslag på pengarna så är det ju förfärligt. Är det så istället att givarna kräver att få information om var pengarna hamnar och journalister släpps in, då skulle det kunna vara tvärtom och det är väl det alla vill, tillägger Helena Thorfinn.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.