Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Indiens väg från demokratin

Indiens premiärminister Narendra Modi håller tal i november 2020. FOTO: Sanjeev Verma/Hindustan Times/Shutterstock /TT

Under 2020-talet går sannolikt Indien förbi Kina och blir världens folkrikaste land. Indien brukar även beskrivas som världens största demokrati. Men stämmer det fortfarande? Statsvetaren och Indienexperten Sten Widmalm ger en skrämmande bild av en hel region där läget sakta förvärras. Avdemokratiseringen drivs på av hårdföra hindunationalister under premiärminister Narendra Modis ledning. Dessutom bidrar Kina till ett ökat förakt gentemot demokratiska institutioner i hela Sydasien.

Av Sten Widmalm | 19 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 17 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Av många praktiska skäl är det inte lätt att forska om separatism och terrorism. Att som utomstående försöka komma nära primärkällorna på egen hand kan vara hopplöst. För att komma i kontakt med relevanta politiker och militanta organisationer får man slussa sig fram, en person i taget, för att nå fram till den som kan ha svar på frågorna man vill ställa. När jag undersökte orsakerna till upptrappningen av Kashmirkonflikten under 1990-talet var den indiske journalisten Gautam Navlakha en av dem som gjorde det möjligt för mig att genomföra min forskning.

Gautam är även människorättsaktivist och vänsterintellektuell, och han har länge skrivit om Kashmirkonflikten och den maoistiska naxalitrörelsen. Vi hade ofta olika syn på vad som orsakade vad – men han var alltid hjälpsam och gav tips, kontakter och oumbärliga råd om strategier för att navigera i en minst sagt komplicerad verklighet. I dag sitter Gautam i fängelse. Han väntar på rättegång då han och sexton andra journalister och aktivister anklagas för terrorism mot den indiska staten.

Läs mer Visa mindre