Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ilska mot Starmers nya minister: ”Vet inte vad en kvinna är”

Keir Starmer (t.v.), Labours partiledare och ny premiärminister. Bredvid honom Angela Rayner, vice premiärminister. Foto: Ian Vogler/AP

Harry Potter-författaren J.K. Rowling är starkt kritisk mot den nya Labourregeringens utnämning av Anneliese Dodds till ny kvinno- och jämställdhetsminister. Dodds har i flera intervjuer vägrat svara på frågor om vad en kvinna är.

Av Göran Fröjdh | 9 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Labourledaren Keir Starmers beslut på måndagen om att ge Anneliese Dodds ansvar för jämställdhetsfrågorna i hans nya regering, möts av upprördhet från flera debattörer och kvinnorättsorganisationer.

Författaren J.K. Rowling, tennisstjärnan Martina Navratilova och ett flertal feministiska aktivister gick till attack mot Starmers utnämning efter att Dodds vid ett flertal tillfällen inte kunnat svara på frågan om hur man definierar en kvinna, skriver The Telegraph.1

”Så länge Labour fortsätter att avvisa och ofta kränka kvinnor som kämpar för att behålla de rättigheter som deras mor- och farmödrar trodde var vunna för all framtid, kommer jag att kämpa för att stödja dem”, skriver Rowling enligt tidningen.

I en intervju med BBC Radio 4:s program Woman’s Hour 2022, sade Dodds att det finns ”olika juridiska definitioner om vad en kvinna faktiskt är”. När hon ombads att klargöra sin position svarade Dodds: ”Jag tror att det beror på sammanhanget.”

Dodds har även lovat att Labour kommer att modernisera den brittiska könstillhörighetslagen, som enligt den nya ministern är ”föråldrad och förödmjukande”.

Keir Starmer har under flera månader fått kritik för sin hållning i genusfrågor. Han har tidigare sagt att det var fel av en av hans egna parlamentsledamöter att säga att bara kvinnor har livmoderhals – och förra året sade Labourledaren att 99,9 procent av kvinnorna saknar penis.

Sedan dess har Starmer ändrat sin hållning i trans- och genusfrågor och anser nu att biologiskt födda män inte bör tillåtas att använda kvinnors toaletter.

Harry Potter-författaren, som skänkte en miljon pund i kampanjbidrag till Labour 2008, har anklagat partiet för att ha övergett henne och andra som kämpar för kvinnors rättigheter.

Martina Navratilova, niofaldig Wimbledonvinnare och tillika kvinnorättsaktivist, kommenterade utnämningen i ett inlägg på X med orden: ”Dodds är bara hemsk…”

Susan Hall, tidigare kandidat för Tories i Londons borgmästarval, kommenterade också valet av Dodds:

– Kvinnor behöver någon som kan försvara deras utrymmen, inte någon som inte klarar av att definiera dem ordentligt.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.telegraph.co.uk/politics/2024/07/08/jk-rowling-anneliese-dodds-define-woman-labour/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.