Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Identitetspolitiken kan innebära slutet för den amerikanska nationen

USA. Ett splittrat land. FOTO: Mathieu Lewis Rolland /TT

Den amerikanske statsvetaren Charles Murray intervjuas av Erik W. Larsson om boken Facing reality: Two truths about race in America. Murray går i sin bok hårt åt det han benämner ”den kognitiva eliten”.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik W. Larsson | 8 december 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ingen amerikansk bok har i vår tid väckt lika mycket anstöt som The bell curve: Intelligence and class structure in American life av statsvetaren Charles Murray och psykologen Richard Herrnstein. I boken, som gavs ut 1994, skrev Murray och Herrnstein att skillnader i intelligenskvot (IQ) mellan individer och grupper spelade en stor och växande roll i det amerikanska samhället. Titeln syftade på den klockformade kurva som beskriver hur intelligens fördelar sig inom en befolkning. I The bell curve varnade Murray och Herrnstein för att USA i framtiden skulle komma att styras av en “kognitiv elit”, avskärmad från landets övriga befolkning. I ett ökänt kapitel lade författarna också fram bevis för att vita amerikaners genomsnitts-IQ var högre än svartas.

The bell curve är ett akademiskt verk, fullspäckat med tabeller och vetenskapliga referenser, men boken har också ett politiskt budskap. Samtidigt som de var medvetna om riskerna med ett meritokratiskt elitstyre kritiserade Charles Murray och Richard Herrnstein positiv särbehandling av minoriteter, så kallad affirmative action.

Sådana åtgärder var i författarnas ögon dömda att misslyckas, till följd av skillnader i genomsnittlig begåvning mellan olika grupper.

Läs mer Visa mindre