Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Antisemitism och homofobi stora globala problem

Den första kippavandringen i Sverige ägde rum i Malmö i december 2011, som en manifestation mot hot och trakasserier. Bilden är från 2014. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Det råder stora skillnader i värderingar över världen – man kan nästan tala om en klyfta. Minst antisemitism och homofobi hittar man i Västvärlden, och mest i Mellanöstern och Afrika. Ofta, men inte alltid, hänger dessa två attityder ihop. Män är oftare både mer antisemitiska och homofoba än kvinnor. Och rika länder är överlag mer toleranta i dessa frågor än fattiga, skriver Kvartals Henrik Höjer som grävt i några globala attitydundersökningar.

Av Henrik Höjer | 23 oktober 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I Sverige uppger 5 procent att homosexualitet inte ska accepteras av samhället. I Nigeria är siffran 91 procent. Dessa två länder utgör extremerna i den senaste studien från Pew Research Center från 2019, som bygger på över 38 000 respondenter i mer än 30 länder.

Även antisemitismen är mycket utbredd, runt 26 procent av världens befolkning beräknas ha antisemitiska attityder.

I Sverige kan 4 procent av befolkningen anses ha antisemitiska attityder, vilket är en av de lägsta siffrorna i världen. I Irak är andelen 92 procent, vilket är bland den högsta siffran i världen. Detta framgår av de senaste siffrorna från ADL, en global opinionsundersökning om antisemitism.

Sverige är med andra ord ett ovanligt land – globalt sett är acceptansen för homosexualitet rätt låg utanför Västeuropa och den amerikanska kontinenten. Även antisemitismen är mycket utbredd, runt 26 procent av världens befolkning beräknas ha antisemitiska attityder.

Läs mer Visa mindre