Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik |

Snedvriden historia motiverar våld – och politik

Sockeln till statyn av överste Heg dagen efter att den revs ner. Foto: Steve Apps/TT.

Professor Mark S. Weiner skriver om ett stycke kontroversiell skandinavisk-amerikansk historia från förra sommaren. Han avslöjar en av anledningarna till att stödet för Donald Trump förblev starkt i valet 2020. Och han visar hur politiken både styr och styrs av tillfälligheter.

Av Mark S. Weiner | 23 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Hans Christian Heg föddes i Norge och kom till USA 1840. Han bekämpade slaveri och var överste på Nordstaternas sida. Heg dog 1863 i slaget vid Chickamauga.

I Madison, Wisconsin, restes 1926 en staty av Heg. Den revs ner sommaren 2020 under protester som inspirerats av Black Lives Matter.

De första som anklagades för vandaliseringen var unga män med ett brottsligt förflutet. De tycks ha utnyttjat de politiska omständigheterna för att skapa kaos.

Vissa vänsterpolitiker motsatte sig vandaliseringen av Hegstatyn men många uppmuntrade förstörelsen. En motsättning som konservativa utnyttjade.

Att hänvisa till allmän trygghet blev avgörande för republikanerna i många distrikt där det vägde jämnt.

Splittringen mellan stad och land har ytterligare fördjupats i och med att vänsterpolitiker i dag sällan inser att nationell tillhörighet måste grundas i en kultur av gemensamma uppoffringar.

Det hela började i Norge den 21 december 1829. Då föddes en pojke, son till pietister i Lier inte långt från Drammen, som fick namnet Hans Christian Heg. Vid den tiden var Norge och Sverige i union under Karl XIV Johan (Jean Baptiste Bernadotte). Pojkens far var gästgivare Even Hansen Heg och hans mor var Siri Olsdatter. År 1840 emigrerade paret till Amerika tillsammans med sina fyra barn.

Familjen bosatte sig i sydöstra Wisconsin – en stat som 180 år senare kom att spela en nyckelroll i valet 2020. 2016 hade Wisconsin röstat för Trump som vann över Hillary Clinton. Men 2020 vände Biden på skutan. I Racine County, dit Hegs styrde kosan, ökade dock stödet för Trump även 2020. Och i staden Norge, där Hegs bodde, vann Trump inte bara stort över Biden utan han fick dessutom dubbelt så många nya röster.

Läs mer Visa mindre