Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Hippies och nazister – en kärlekshistoria

Ge inte Gates en chans, Stoppa 5G, Corona-lögn, Stoppa massvaccinering – alternativa typer och nazister delar förvånande ofta samma konspirationsteorier. Christoph Hardt/Geisler-Fotopres TT

I Stoppa 5G-rörelsen engagerar sig såväl nazister som personer som kallar sig shamanic healer. Jenny Strindlöv ser hur högerextremister och hippies får ett uppsving genom att dela konspirationsteorier om corona.

Naturromantiken har varit ett konstant inslag i såväl nazismen som i new age-rörelsen. De delar en stark misstro till majoritetsuppfattningar, staten och gammelmedia och med den följer också skepsis till vaccin samt en övertro till alternativa läkemedel.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jenny Strindlöv | 28 maj 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

+ Trots stora ideologiska skillnader delar hippietyper och högerextremister ofta liknande konspirationsteorier  om makt och dolda agendor.

+ Coronakrisen gör dessa likheter än mer synbara.

+ Inom båda grupperna tydliggörs just nu en längtan efter global kollaps för att en ny världsordning ska kunna uppstå.

+ Majoritetens uppfattningar, statliga institutioner och gammelmedia förkastas instinktivt till förmån för det alternativa.

+ Naturromantiken har varit ett konstant inslag i såväl nazismen som i new age-rörelsen.

+ Coronakrisen ger de antikonventionella rörelserna vind i seglen. Globala och överlappande konspirationsteorier ger ökade möjligheter att rekrytera.

 

 

En morgon i ett coronahärjat april får jag ett meddelande från en backpacker jag träffade på en yogaresa till Indien för ett antal år sedan. Det är ett klipp på en nutida version av en hippie som från sin plats under ett bambutak i Peru vill informera om hur makten använder ”den så kallade coronaepidemin” för att kontrollera massorna. Jag får lära mig att det som målas upp som en sjukdom i själva verket är en avgiftningsprocess, guidad av kroppens inre intelligens och de cirkadiska rytmer som förbinder oss med naturens universella cykler. Jag fattar ingenting, men min forna yogavän uppmanar mig hursomhelst att sprida ordet och väcka massorna.

Läs mer Visa mindre