Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Het debatt om skatter och brottslighet i poddstudion

Av Kvartal  | 31 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Valfebern har nått Kvartals poddstudio. I dagens avsnitt av Valspurten släpper Alice Teodorescu och Daniel Suhonen såväl sargen som rollen som kyliga kommentatorer när de gå i klinch om allt från skattekvoter till rädslan för brottslighet. Men den analytiska skärpan finns såklart kvar. Andra frågor som diskuteras är varför vi röstar som vi gör? Hur roligt är P3? Ljuger Ulf Kristersson? Och så berättar Jörgen Huitfeldt ett semesterminne från Sydafrika, som han tror kan ge en glimt av framtiden också i Sverige.

Varje dag fram till valet följer Kvartal valrörelsen med hjälp av några av Sveriges vassaste och mest välformulerade politiska kommentatorer. Den här gången är det Alice Teodorescu från Göteborgs-Posten och Daniel Suhonen från tankemedjan Katalys som gästar oss. Det är fredag och i Stockholm har Vänsterpartiet delar ut frukost till väljarna på Mariatorgets tunnelbanestation. Efterskalven från Jimmie Åkessons dust med Sveriges Radio har knappt lagt sig och regeringsfrågan hänger som vanligt tung över allt som sägs och görs.

– Men jag har en god känsla i kroppen, säger Daniel Suhonen.

De riktiga partierna har kommit igång med sina valrörelser. De knackar dörr, de ringer samtal.  Det finns en kraft där ute! Sedan tycker jag opinionsläget börjar kännas hoppfullt. Jag känner lite vittring, det finns en rörelse som pekar åt de rödgröna.

Alice Teodorescu är inte lika begeistrad.

– Hade det inte varit för att det är mitt jobb hade jag inte tittat på alla debatter och utfrågningar. Det är för många och för intetsägande. Till slut blir det ganska tjatigt. Nu vill jag mest bara ha ett resultat.

– Sedan kommer det bli knivigt efter valet oavsett hur det går. Jag är orolig för ytterligare en mandatperiod som kommer präglas av passivitet.

 

I varje avsnitt av Valspurten presenterar våra kommentatorer en siffra de tycker säger något viktigt om valrörelsen just nu.  I dag har Daniel Suhonen med sig 11,3 och vill tala om Vänsterpartiets opinionssiffror.

– De har sprungit det långa loppet och satsat på att bli ett trovärdigt vänsteralternativ, säger han. – De är i dag ett demokratiskt parti. Och jag tror Jonas Sjöstedt har sina starkaste grenar kvar eftersom han brukar vara så bra i de partidebatter som nu kommer. Så det finns ett utrymme för Vänsterpartiet att göra ett mycket bra val.

Alice Teodorescu har med sig en trea och det syftar på antalet anhållna för gruppvåldtäkt i Sala i går kväll.

– För varje sådan här notis jag får när jag vaknar blir jag mer och mer rädd. För mig är det här den viktigaste jämställdhetsfrågan eftersom det handlar om kvinnors frihet att kunna röra sig i offentligheten.

Är Sverige ett otryggt land? Är det att demonisera Sverige när man varnar för ökad brottslighet? Eller är det tvärtom så att det finns en vilja att släta över problemen?  Här är våra panelister inte särskilt överens och en engagerad diskussion följer.

 

I går pressade SVT:s utfrågare Ulf Kristersson i regeringsfrågan. Inget samarbete med Sverigedemokraterna var beskedet.

– Hans ekvation håller inte, är Alice Teodorescus krassa omdöme. – Och det är alliansens stora problem och anledningen till att Moderaterna inte växer. De har ett logiskt problem här. Hur ska de ta makten utan att förhålla sig till Sverigedemokraterna.

– Jag tycker inte heller argumentationen håller ihop, säger Daniel Suhonen. – Han låter lite som Alfons Åbergs pappa. En snäll man som inte vill skrämma bort någon. Men för att han ska komma till makten måste Moderaterna finna sig i att de kan luta sig mot Sverigedemokraterna.  Alla inser detta.

Daniel Suhonen tror att Kristersson ljuger och att han kommer förhandla med Åkesson.

– Jag tycker inte ens det är något att uppröras över, säger han. – Det som upprör mig är hyckleriet.

Diskussionen om regeringsbildningen är onekligen valets verkligt heta fråga. Men hur kommer allt det sluta då?

– Det kommer väl bli som med migrationsfrågan, spår Alice Teodorescu. – Först var allting omöjligt. Sedan blir det politiskt nödvändigt. Och då gör man det.

 

Mer i Valspurten den 31 augusti: Vems fel är det att alla politiker helt plötsligt och felaktigt började prata om att svenska kommuner bygger barnhem? Kan man luta sig mot Jerzy Sarnecki? Stämmer Lafferkurvan? Och så blir det stor debatt om skatter och vad vi egentligen får för dem. Alice Teodorescu menar att lägstanivån på den svenska välfärden är under all kritik och Daniel Suhonen tycker vi lägger för mycket pengar på ryggbiff.

Lyssna på Valspurten här.

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.