Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Hemliga dokument: Hamas spionerade på civila i Gaza

I åratal har hamasledaren Yahya Sinwar kontrollerat den hemliga säkerhetstjänsten General Security Service i Gaza. Foto: Adel Hana/TT/AP

Ett stort antal hemliga Hamasdokument, som levererades av israeliska IDF, har granskats av The New York Times. Nu visar dokumenten hur terrorgruppen har kunnat spionera på palestinier i Gaza.

Av Isabel Wedholm | 14 maj 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Hamasledaren Yahya Sinwar har i åratal kontrollerat den hemliga säkerhetstjänsten General Security Service i Gaza. Enheten bevakade i sin tur civila palestinier, journalister och de som ifrågasatte regimen. Det visar en mängd dokument, som inkluderar sju underrättelsefiler från oktober 2016 till augusti 2023 som The New York Times har granskat. Dokumenten visar bland annat att Hamas varit misstänksam mot utländska organisationer och journalister. Men även att terrorgruppen inte tolererar det minsta oliktänkande – trots att den hävdar att den representerar befolkningen i Gaza, rapporterar The New York Times.1

Sedan länge har Hamas drivit ett förtryckande system i Gaza, och många palestinier vet om att säkerhetstjänstemän övervakar dem noga. Men den 62 långa rapporten om enhetens verksamhet, som levererades av Israels militär (IDF) några veckor innan Hamas attack mot Israel 7 oktober, avslöjar i vilken grad enheten har övervakat palestiniers liv.

Politiska protester sågs som hot som skulle undergrävas, säkerhetstjänstemän förföljde journalister och andra civila som de misstänkte för omoraliskt beteende och agenter såg till att kritik togs bort från sociala medier. Enheten diskuterade även metoder att förtala politiska motståndare.

General Security Service är formellt en del av Hamas politiska organisation, men verkar som en del av Gazastyret. Enheten har förlitat sig på ett nätverk av Gazainformatörer. Människor som har deltagit i protester eller offentligt kritiserat Hamas har hamnat i ett säkerhetsarkiv. Ehab Fasfous, en journalist på Gazaremsan, är en av dem som är stämplade som bland ”de största hatarna av Hamas” i arkivet.

– Vi kan inte ha ett liv här så länge dessa brottslingar har kontrollen, sa Fasfous till The New York Times i en telefonintervju från Gaza.

”Som Stasi i Östtyskland”

Enhetens mål liknar säkerhetstjänsterna i länder som Syrien som har använt hemliga nätverk för att kväsa oliktänkande. General Security Service nämner censur, hot och övervakning som taktik i dokumenten. Enligt Michael Milshtein, en före detta israelisk spion, är enheten precis som Stasi i Östtyskland.

– De har alltid ett öga på vad som sker på gatorna, säger Milshtein.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.nytimes.com/2024/05/13/world/europe/secret-hamas-files-palestinians.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.