[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Här firar Grå vargarnas ledare med Botkyrkas kommunalråd

Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) och Stina Lundgren (M) vid hedersbordet. Andra personen från vänster i mörk kostym är Sinan Atak, ledare i Sverige för den högerextrema organisationen Grå vargarna. Till höger om honom sitter Osman Ünlü, ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening, klädd i kortärmad vit skjorta. Längst till höger sitter Özer Eken, ordförande för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation UID. Skärmdump från Facebook.

En video visar hur Botkyrkas omstridda tidigare kommunalråd Ebba Östlin (S) tillsammans med moderaten Stina Lundgren hyllar en turkisk kulturförening i Botkyrka. Vid hedersbordet sitter ledaren för Grå vargarnas svenska avdelning och en känd lokal ledare för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation UID. Han har tidigare pekats ut för att hota oppositionella i Sverige. 

– Ansvarslöst och oacceptabelt, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi om politikernas agerande. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lars Åberg | 16 mars 2023
Lars Åberg är journalist och författare.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det är en skön sensommardag med skjortärmsväder 2022, i slutet av augusti, ett par veckor före det svenska valet. Den turkiske ambassadören Yönet Can Tezel skakar hand med Botkyrkas båda ledande politiker, kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Tillställningen är fångad på en film, som lagts ut på Facebook av den turkiskspråkiga nyhetssajten İsveç Gündemi (Svensk agenda). Kvartal har även laddat ner filmen och ni kan se ett utdrag ur den på länken här.

Runt deltagarna är vita partytält uppställda, folk står samlade i grupper eller sitter vid långbord, från en liten scen sjungs det genom en ljudanläggning som inte känner av så många nyanser.

De är alla på plats för att fira att organisationen Botkyrka turkiska kulturförening har funnits i 50 år.

Läs mer Visa mindre