
Tillställningen är fångad på en film, som lagts ut på Facebook av den turkiskspråkiga nyhetssajten İsveç Gündemi (Svensk agenda). Kvartal har även laddat ner filmen och ni kan se ett utdrag ur den på länken här.
Runt deltagarna är vita partytält uppställda, folk står samlade i grupper eller sitter vid långbord, från en liten scen sjungs det genom en ljudanläggning som inte känner av så många nyanser.
De är alla på plats för att fira att organisationen Botkyrka turkiska kulturförening har funnits i 50 år.
Flera politiker har fått gå efter umgänge med Grå vargarna
Ambassadör Tezel, ledigt klädd i blå skjorta, har kommit till firandet i sällskap med flera andra män. Två av dem är Sinan Atak, ledare i Sverige för den högerextrema och ultranationalistiska organisationen Grå vargarna, samt Özer Eken, som är ordförande för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation UID, Union of International Democrats. Sveriges Radios Ekoredaktion beskrev 2016 Eken som en viktig person i president Erdoğans kartläggning av oppositionella turkar i Sverige och kunde med ljudinspelningar visa hur han genom hot hade försökt värva en sympatisör till den av Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen som angivare.
Den gången svarade Özer Ekens organisation att ”våra uttalanden har klippts och klistrats på ett sätt som förvränger betydelsen av vad som faktiskt har sagts”.
Att två toppolitiker i Botkyrka kommun, kommunstyrelsens ordförande och dess andre vice ordförande, firar föreningsjubileum tillsammans med företrädare för sådana omtvistade organisationer väcker frågor.
Vet de vilka personerna vid festbordet är? Hur mycket känner de till om kulturföreningen som de hyllar? Hur ser de på att de genom sin närvaro kan bidra till att stärka männens legitimitet och användas i propagandasyfte?
2016 tvingades dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) avgå efter att hans demokratisyn hade ifrågasatts och bilder publicerats från en middag med medlemmar i Grå vargarna. Den socialdemokratiske kommunpolitikern Yasin Ipek, som varit med på samma middag, lämnade strax därpå sina uppdrag i Sigtuna. 2018 blev Mikail Yüksel, numera partiledare för Nyans, utesluten ur Centerpartiet för sitt samröre med Grå vargarna.
Politikerna prisar föreningen
Botkyrka har varit i hetluften på senare tid genom konflikten inom den lokala socialdemokratin. På lördag är det årsmöte i Botkyrka arbetarekommun och då avgörs frågan om vem som ska leda de lokala Socialdemokraterna och Botkyrka kommun framöver. Vid ett medlemsmöte i januari röstade en liten majoritet för att inte ge kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin fortsatt förtroende. Två falanger har stått mot varandra; de som kritiserat Östlins ledarskap och de som anser att hon kuppats bort och straffats för att ABF:s fritidsgårdar stängdes på grund av infiltration från kriminella.
I samband med omröstningen kom uppgifter om att gängkriminella hade blivit medlemmar och deltagit på mötet, något som en intern utredning inom partiet sedan avvisade.

Två veckor före valet i fjol blir Botkyrkapolitikerna Ebba Östlin och Stina Lundgren alltså filmade när de står uppställda för fotografering tillsammans med Yönet Can Tezel, Sinan Atak, Özer Eken och den turkiska kulturföreningens ordförande Osman Ünlü. I videon på Facebook sitter de också glatt samspråkande i ett tält med vattenflaskor, fruktfat och en turkisk och en svensk flagga på bordet. Östlin och Lundgren flankerar ambassadören och lite längre bort sitter Atak och Eken.
Sedan är det dags för anföranden.
Ambassadör Tezel framhåller att det är viktigt att turkarna i Sverige behåller sin kultur, blir framgångsrika svenska medborgare, med bibehållet dubbelt medborgarskap, och integreras i samhället.

På scen räcker Osman Ünlü över plaketter med de båda ländernas flaggor till Ebba Östlin och Stina Lundgren, som också får blombuketter. ”Vad fint att vi kan samlas här i dag,” säger Östlin. ”Stort tack för att jag har blivit inbjuden och jag ser fram emot ett gott samarbete, och framför allt att ni ser till att fortsätta att jobba för att Botkyrka ska vara framgångsrikt.”
Kommunens styrka är att den består av väldigt många nationaliteter, betonar hon.
”Föreningen fyller 50 år och ni har haft en väldigt stor impact på vår kommun och bidragit till att bygga den stark. Här pratas över hundra språk, men turkiska är ett av dem som pratas väldigt mycket. Det har haft stort inflytande när Botkyrka har växt fram.”
Kommunstyrelsens andre vice ordförande Stina Lundgren säger att detta är en glädjens dag.
”50 år, det är fantastiskt. Ni gör ett fantastiskt bra jobb och jag hoppas att ni kommer att fortsätta att göra det. I Botkyrka är vi snart hundratusen invånare, vi är mångkulturella, vi har en stor gemenskap och det är viktigt att vi håller ihop och är tillsammans.”
Därefter får en yngre kvinna mikrofonen för ett mycket kort anförande:
”Jag är representant för partiet Nyans. Nyans är det enda Turkiet-vänliga partiet, som vill ha en fin relation till Turkiet och vill att Turkiet ska komma med i EU.”
”Inte så trevliga människor”
Moderaten Stina Lundgren berättar nu att flera partier bjöds in till jubileumsfirandet av Botkyrka turkiska kulturförening och att ambassadörens närvaro var utannonserad.
Vet du vilka de andra männen i hans sällskap var?
”Nej, ingen aning. De presenterade sig säkert, men vi hade fullt upp, det var otroligt många evenemang, det här var ju i slutet av valrörelsen. Även Miljöpartiet och Nyans var där. Men man såg väl Ebba Östlin och mig, som kommunalråd, som de högsta representanterna för kommunen.
En av dem som kom med ambassadören är ordförande i Grå vargarna. Känner du till dem?
”Lite grann.”
Vad vet du om dem?
”Att de inte är så trevliga människor.”

Grå vargarna grundades på 1960-talet och knyts till en mängd våldsdåd i Turkiet under det följande decenniet, bland annat massakern på över hundra vänsteranhängare och kurdiska aleviter i Kahramanmaras 1978. Central i ideologin är tanken om turkisk överlägsenhet och överhöghet. Grå vargarna kallar sig en kulturorganisation, men har fungerat som den paramilitära grenen av sitt moderparti Nationella aktionspartiet, MHP, som utgör stödparti åt president Erdoğans regering. För ett och ett halvt år sedan förbjöds Grå vargarna i Frankrike efter en rad attacker mot kurder och armenier på fransk mark.
Våld har också förekommit i Sverige; 2016 blev Säpo involverat och polisen upprättade en särskild händelse efter att en man blivit allvarligt skottskadad när han satt i en buss draperad med prokurdiska flaggor. Bråket påstås ha startat efter att turkiska nationalister gjort Grå vargarnas tecken efter att en pro-kurdisk demonstration passerat den turkiska kulturföreningen i Botkyrka. Därefter sprängdes föreningens lokaler. 2019 blev en kurdisk man svårt skottskadad i Fittja i Botkyrka kommun och misstankarna riktades mot Grå vargarna.
Osman Ünlü blev ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening 2022. På Facebook har han gillat Grå vargarna och en facebookgrupp som stödde Mehmet Kaplan när denne blev av med sin ministerpost.
I januari i år deltog Ünlü, som fanbärare, tillsammans med Özer Eken, som talare, i en UID-demonstration utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Den riktade sig mot Rasmus Paludans koranbränning, men också mot det av Turkiet och EU terrorlistade Kurdistans arbetarparti, PKK, och dess allierade organisationer i Syrien, PYD och YPG.
”Föreningens ideologi är fri, vi är inte bundna till något politiskt eller islamistiskt parti.”
Kulturföreningen i Botkyrka leddes under många år av Ismail Zengin. Efter sprängningen av föreningslokalen 2016 var han med och ordnade en demonstration som tog avstånd från våld, rapporterade Ekot. I fjol avlöstes Zengin av Osman Ünlü. Kvartal har sökt Ünlü, men får i stället kontakt med Zengin. Enligt honom ägnar sig föreningen främst åt kulturprogram, datakurser och läxhjälp.
”Föreningens ideologi är fri, vi är inte bundna till något politiskt eller islamistiskt parti. Vi är helt oberoende.”
I samband med 50-årsfirandet 2022 bjöds flera svenska partier in – i övrigt var det öppet hus för medlemmar och andra. Att Sinan Atak från Grå vargarna deltog förklarar Zengin med att han var där som privatperson och inte gjorde reklam för sitt parti. ”MHP och Grå vargarna är ett speciellt parti. Man kan inte förbjuda honom att komma. Jag är själv emot det partiet och skulle inte tillåta någon propaganda. MHP har sitt eget race. Jag tror att stödet för Sinans parti är ganska lågt i Sverige. De är som Nyans, de har också ganska litet stöd.”
Kvartal har också sökt Sinan Atak utan att nå honom.
Kurdo Baksi: ”Ansvarslöst och oacceptabelt,”
Journalisten Kurdo Baksi ger i dagarna ut boken Endast den som är turk är lycklig –Erdoğan, kurderna och Sverige. I den skriver han att Turkiet med sina turistorter och mytomspunna historiska platser skulle kunna vara ett paradis, men i stället är det ett land som förföljer sin egen befolkning och där medborgarna är rädda för staten.
I dagsläget är det, inte minst efter Turkiets agerande kring Sveriges Nato-ansökan, ganska svårt att marknadsföra Erdoğan i vårt land, säger Baksi. Men när presidentens inflytande började växa och MHP, Nationella aktionspartiet, blev hans stödparti i det turkiska parlamentet fick Grå vargarna större resurser utomlands. I förra turkiska valet röstade 841 turkar i Sverige på MHP.
”Grå Vargarnas största tillgång här är partiet Nyans. Mikail Yüksels pappa var Grå vargarnas borgmästare i staden Kulu. Vargarna och Nyans har samma idéer. De som inte är svensk-turkar har lämnat Nyans, det är bara turkar kvar och de har bara en plats i kommunfullmäktige – i Botkyrka. Yüksel har hela sitt nätverk där. Det är det gråvargstätaste området i hela Sverige.”
Hur ser du på att ledande politiker i Botkyrka deltar i evenemang med de här personerna?
”Det är ansvarslöst och oacceptabelt,” tycker Kurdo Baksi. ”De måste ju ta reda på vad det är för människor de träffar. Just i det här området borde de lokala politikerna veta vilka de är. Det är lite pinsamt att de umgås med dem bara för att få väljarnas röster. Men om man tillåter maffiamedlemmar att delta i politiska partiers medlemsmöten kan ju vad som helst hända i Botkyrka.”
På lördag röstar Botkyrkas socialdemokrater om vem som ska leda partiet och bli kommunstyrelsens nya ordförande. Huvudkandidaterna är Emanuel Ksiazkiewicz och Ebba Östlin. En intern snabbutredning inom partiet kom fram till att det saknades belägg för uppgifterna om att gängkriminella skulle ha infiltrerat Socialdemokraterna inför det möte i januari då Ebba Östlin blev bortröstad. Den slutsatsen har ifrågasatts både inom och utom partiet.
Kvartal har under flera dagar utan framgång sökt Ebba Östlin, via telefon, mejl och kollegor, för en kommentar till hennes deltagande i den turkiska kulturföreningens 50-årsfirande.