[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Hånet som tystar debatten om antidepp

Illustration: Hans von Corswant

SLUTREPLIK Frågan om antidepressiva läkemedel behöver en bredare diskussion, men hur lätt är det om avvikande röster tystas med härskartekniker? Åsa Nilsonne, Johan Bengtsson samt Markus Dencker och Lasse Mattila skriver varsitt avslutande svar till kritiken de har fått från professorn i psykiatri Markus Heilig.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Kvartal Kulturs artikelserie ”Det antidepressiva Sverige” har från olika perspektiv belyst användningen av en typ av läkemedel som var tionde svensk tar. Det har utmynnat i en debatt där professorn i psykiatri Markus Heilig i två artiklar har argumenterat för den svenska linjen och skarpt ifrågasatt kritikerna. I denna artikel samlar vi avslutande svar till Heilig från professorn emeritus i medicinsk psykologi och psykiatrikern Åsa Nilsonne, psykologen Markus Dencker och socionomen Lasse Mattilla samt läkaren och forskaren Johan Bengtsson. Därmed drar vi streck i debatten mellan de ovan nämnda för den här gången och tackar för deras medverkan.

Nilsonne: Det finns ingen konsensus

Markus Heilig påstår i sin replik att man (vem?) har ”städat upp” i läkemedelsindustrin. Han kan väl inte vara omedveten om att läkemedelsföretaget han samarbetar med, Janssen, så sent som 2021 gick med på en förlikning i miljardklassen i USA för att de hade lurat läkare och patienter genom en vilseledande kampanj om deras beroendeframkallande opioidläkemedel?1

Läs mer Visa mindre