– “Bråttom” är ett välkänt affärstrick. Köp bilen till kanonpris nu. Imorgon är den borta!
– Om man fattar beslut under galgen blir de ofta irrationella och felaktiga.
Gillberg är i Kvartals fredagsintervju kritisk mot mediebilden av att dagens extremväder är ett resultat av mänsklig påverkan – en hållning som ofta associeras med epitetet klimatförnekare.
– Det har blivit ett begrepp man får på sig om man inte till hundra procent bekänner sig till att det pågår klimatförändringar. Klimatförändringar har vi ju alltid haft, säger Björn Gillberg.
– Ökade koldioxidutsläpp i atmosfären bör leda till temperaturhöjningar, sen är frågan hur det påverkar livet här på jorden och förutsättningar för liv i framtiden.
Att toppglaciären på Kebnekajse håller på att smälta ser han inte nödvändigtvis som ett resultat av koldioxidutsläpp, utan framhåller att det lika gärna kan handla om naturliga klimatförändringar.
– När glaciärerna smälter hittar man lämningar efter människor som har levt i de här områdena tidigare. Klimatförändringar kommer och går, säger han.
Som en religion
Tendensen att dela upp människor i troende och förnekare beskriver Gillberg som närmast religiös, och menar att vi bör lära oss av historiens misstag.
– Vi har alltid tittat upp i skyn och förfärats över himlafenomen och förutspått jordens undergång. På 1500-1600-talen skänkte man bort allt man hade till kyrkan för att inte hamna i helvetet. Man panikade.
Enligt Gillberg råder det inte någon vetenskaplig konsensus kring hur vi bäst bör hantera klimatförändringarna. Vetenskapliga experter med avvikande åsikter får inte höras tillräckligt i medierapporteringen, menar han. Gillberg säger att dessa “kättare” hamnar i skymundan till förmån för högljudda aktivister som saknar egentlig vetenskaplig expertis.
– Greta Thunberg har inte nån som helst insikt i verkligheten. Det har aldrig i modern tid satsats så mycket offentliga medel på en enda sak.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt