– Det var bedrövligt. Jag var inte förberedd på det och jag tyckte inte att det var roligt och jag är fortfarande lite upprörd över det. Det säger Beatrice Ask om hur det kändes att bli petad från posten som rättspolitisk talesperson för Moderaterna efter bland annat åtta år som justitieminister. 

I Jörgen Huitfeldts intervju med veteranpolitikern som varit statsråd i sammanlagt 11 år berättar hon öppenhjärtigt om varför hon inte kopplar ihop migration med växande gängbrottslighet och om hur hon ser på de problem som skolan drabbades av efter de reformer som hon drev igenom som skolminister.


Uppdatering: I Fredagsintervjun går Beatrice Ask till hårt angrepp mot regeringens utredare om vinster i välfärden, Ilmar Reepalu. Hon säger: ”Reepalu är ju galen, han håller ju på att haverera hela valmöjligheten – inte bara när det gäller skolan utan också när det gäller sjukvård och annat. Hans huvudfokus är att han tycker illa om företagande. Det gör inte jag.” 

Med anledning av detta har Kvartal bett Ilmar Reepalu om en kommentar. 

– Jag är förvånad över Beatrice Asks kommentarer, säger Ilmar Reepalu till Jörgen Huitfeldt

– Hon hade till exempel kunnat titta på hur det ser ut i Danmark. Där har vi fler fristående skolor än vi har i Sverige. Och ingen av de skolorna tillåts ta ut en enda krona i vinst. Och för övrigt är det så att Sverige är det enda landet idag i världen som på den obligatoriska skattefinansierade skolan tillåter vinster i välfärden. 

– Så Beatrice Ask skulle ha tittat sig omkring lite mer så skulle hon ha sluppit att göra den här typen av vulgära uttalanden. 

– I Danmark har vi fler fristående skolor än vi har i Sverige – de har 22 procent fristående skolor – och det fungerar utmärkt med valfriheten så det handlar inte om. Det är förbjudet att ta ut vinst. 

– När man gör en stor statlig utredning så är vitsen med den att man sammanställer den kunskap som finns inom forskningsvärlden, de erfarenheter som är gjorda på olika håll och det finns referenser till alla förslag och synpunkter som tas fram. Och det är lite trist att se att nästan ingen av de borgerliga debattörerna över huvud taget har tittat eller läst i utredningen som är en bra sammanfattning utav vad forskning och vetenskap idag säger om de här områdena. Jag kommer ihåg att Ulf Kristersson till exempel sågar utredningen utan att ens ha öppnat en enda sida i den när jag hade ett möte med de borgerliga partierna i samband med att jag presenterade utredningen. Det är trist att man är så kunskapsfientlig. 

Vad tror det beror på att det verkar väcka så starka känslor inom högern och inom näringslivet ?

– Jag tror att de själva tycker att det här är lite jobbigt, att de känner att en mycket stor del av befolkningen – också deras egna väljare – tycker annorlunda än vad de tycker. Och då vill de helst undvika debatten helt och hållet istället för att faktiskt ha det här öppna samtalet tillsammans med medborgarna om varför medborgarna inte anser att väldigt mycket pengar ska gå till vinst istället för att höja kvaliteten i verksamheten. Därför det handlar inte om att pengar ska tas bort ifrån verksamheten, det handlar om att pengarna ska gå till att höja kvaliteten inom skolan och äldreomsorgen, förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för de anställda som arbetar med de här viktiga frågorna, avslutar Ilmar Reepalu.