Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur

Freuds ande svävar över prins Harrys bok

Bilder: Wikimedia och Unsplash. Montage: Kvartal.

Prins Harry har fått en kortsiktig framgång i form av pengar och medkännande uppmärksamhet genom sin självbiografi. Men boken, som är författad av en freudianskt inspirerad spökskrivare, kan på sikt försämra hans psykiska hälsa, och öka risken för självdestruktivitet. Psykologen Billy Larsson skriver om psykoanalysens pseudovetenskapliga inflytande över kultursidorna och i litteraturen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Billy Larsson | 21 januari 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Med tanke på att prins Harrys självbiografiska bok Spare säljer i rekordfart lär prinsen vara tacksam för vad spökskrivaren JR Moehringer hjälpt honom att åstadkomma. Men prinsen bör nog visa postum tacksamhet mot en person till, nämligen Sigmund Freud. Det hänger ihop på följande vis.

Att skriva någons självbiografi kräver inte bara talang för att hitta dramatiken i personens liv. Ska man lyckas på bästa vis behövs mer än så, nämligen gedigna förberedelser. Det har Moehringer förstått, som tidigare hjälpt även Andre Agassi att få sitt liv i bokform.1

Då förberedde sig Moehringer genom att läsa psykologiska giganter som Freud och Adler. Speciellt användbar fann han Freuds beskrivning av en ”dödsdrift” i Vi vantrivs i kulturen. Den påstås vara en drift till att förstöra allt liv, och visar sig som destruktion mot andra och som självförstörelse. Med hjälp av den driften kunde han tänka att Agassi hade en medfödd självdestruktivitet – en tanke som passade för att arrangera Agassis livshistoria.

Freud skapade starka och enkla narrativ

Den tankegången verkar även underlättat för att skapa ett användbart narrativ runt prins Harrys liv, som ju rymmer både framgång, tragik och missbruk som går att tolka som självdestruktivitet. BBC:s recensent noterade att Spare präglas av en närmast besatthet av döden. Till och med på sin brors bröllop i Westminster Abbey går Harrys tankar till de 3 000 människor som begravts i kyrkan genom århundradena. Grundtemat i boken är moderns död, ett trauma som sedan får bli förklaringen till Harrys problem i livet med självdestruktivitet och paralyserande ångest. Denna oförlösta sorg jagar honom ända tills han träffar Meghan, som ger honom den känslomässiga förankring som han har saknat. Det är en stark berättelse. Därav det rimliga med tacksamhet även gentemot Freud.

Av detta finns lärdomar att dra.

Läs mer Visa mindre