Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Freud – stolt konstruktör av felaktigheter

Freud har en intensiv blick som kunde skapa förtroende, men likafullt gick Freud inte att lita på, menar Billy Larsson, leg psykolog och fil dr i psykologi. Foto: Max Halberstadt/Christies.

Freud har en status på Göteborgs universitet och GP:s kultursida som han inte förtjänar. Freud hade en vetenskaplig sida men drog sig inte för att fabricera evidens. Dessutom gjorde Freud felaktiga konstruktioner, bland annat om sin dotter. Det anser Billy Larsson, leg psykolog, fil dr i psykologi och författare till ”18 myter om Freud och vägen framåt”.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Billy Larsson | 20 juni 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet
För den som ställer sig frågan om Freuds status i dagens Sverige blir svaret sammansatt. Det är dock uppenbart att glappet är stort mellan vad de som är positiva till Freud tror om honom och vad forskningen om Freud visar.

Internationellt sett har Freuds position som originell tänkare och vetenskapsman försvagats sedan 1970-talet. Dessförinnan var de som kritiserade Freud inte så pålästa, ett exempel är filosofen Karl Poppers kritik¹. Men därefter är de som blottlägger missuppfattningar om Freud lika insatta som någon psykoanalytiker. Startskottet är 1970. Då utkom idéhistorikern Henri Ellenbergers The discovery of the unconscious, en kopiöst underbyggd bok som visade att Freuds originalitet som teoretiker mestadels är en myt. Och 1979 kom Frank Sulloways Freud, biologist of the mind som påvisade myter såsom att Freud skulle varit illa behandlad av sin samtid och upptäckte oidipuskomplexet i en modig självanalys.

Först spekulerade Freud om sexualiteten … sedan försökte han få patienterna att bekräfta vad han tänkt ut.

En stor händelse för synen på Freud inträffade 1985. Då offentliggjordes den kompletta samlingen brev från Freud till kollegan Wilhelm Fliess. Här flödar Freuds sexuella spekulationer. Men i sina publicerade skrifter framhåller Freud att han först gjort observationer av sina patienter, och sedan dragit teoretiska slutsatser. Breven gör det uppenbart att detta är myt. Först spekulerade Freud om sexualiteten – till exempel att det utmattningsliknande tillståndet neurasteni berodde på överdriven onani – och sedan försökte han få patienterna att bekräfta vad han tänkt ut.²

Det senaste tillskottet till den kritiska traditionen är Frederick Crews Freud: The making of an illusion, från 2017. Och de kritiska analyserna kommer inte att upphöra ännu, eftersom de får näring från material om Freud som successivt publiceras.

Läs mer Visa mindre