Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

I denna upplaga av Fredagsintervjun Special intervjuar Jörgen Huitfeldt den amerikanske professorn Mark Weiner om hans intryck efter ett år i Sverige.

Fler avsnitt

Han skulle bli soldat i iranska oppositionsrörelsen Mujaheddin, men i stället blev han polis i ett av Stockholms mest brottsutsatta områden. I nyutgivna boken "Förortssnuten" beskriver han uppbrottet från barndomens Irak och hur svårt det var att hitta sin plats i det svenska samhället. Och varför han först tog som en komplimang att höra "Fan Hanif, du är jäkligt juste för att vara invandrare".
Förra helgens partiråd inom Liberalerna var uppslitande, känslosamt och konfliktfyllt. Men Nyamko Sabuni lyckades ändå få stöd för sin nya linje gentemot SD: att sikta på en borgerlig regering även om det kräver stöd från det parti de så länge velat isolera. Men hur realistisk är den nya planen?
Är svenska högskolor och universitet genomsyrade av rasism? På Konstfack vill före detta studenter att utställningssalen "Vita havet" ska byta namn som en del i arbetet för antirasism och mångfald. Designprofessorn Sara Kristoffersson invände, vilket ledde till hård kritik, namninsamling och massmejl till alla studenter. – Vem kommer våga skriva en debattartikel igen på Konstfack om det är det här som händer?
När Elaf Ali fick sin första mens förändrades hela hennes tillvaro: Allt umgänge med pojkar uppfattades av föräldrarna som ett hot mot hennes framtid. Samtidigt började hennes föräldrar, paradoxalt nog, att tala om giftermål redan när hon var i 15-årsåldern. Men Elaf Ali bestämde sig för att stå emot och kämpa för sin frihet. Och steg för steg kunde hon ta kommandot över sitt eget liv och göra sina egna val.
För några år sedan etablerades begreppet "skuggsamhället" – en växande arbetsmarknad bestående av utländsk arbetskraft som jobbar under fruktansvärda villkor. Hur kunde Sverige, som länge stoltserat med världens schysstaste arbetsmarknad, hamna här? Och vad gör vi åt det? Med journalisten och författaren Elinor Torp och arbetsmiljöinspektören Magdalena Lennmarken.
Fler avsnitt