Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Frankrikes Trump är mer Houellebecq än de Gaulle

Éric Zemmour ogillar islam, globalisering och vänsteretablissemang. Räcker det för att bli president? Foto: Alexis Sciard.

Franska mediers mest upphaussade kandidat är som tagen ur en Houellebecq-roman, men kan en landsfader ha islamhat som viktigaste fråga? Journalisten Filip Jacobson skriver om det franska presidentvalet.

Av Filip  Jacobson | 11 november 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet
I ett parti i Michel Houellebecqs roman Underkastelse flyr huvudpersonen François kravallerna i hemstaden Paris, ut på den franska landsbygden. Det är den andra omgången i presidentvalet 2022, landet är på gränsen till inbördeskrig och i valet står Muslimska brödraskapets kandidat mot Nationella Frontens Marine Le Pen.

På middag hos en kvinnlig bekant lyssnar han till makens prognoser för Republikens framtid: Mohammed Ben Abbas kommer att vinna valet, alliansen med vänstern, som gör allt för att stoppa Nationella Fronten från inflytande, blir avgörande. Därefter kommer han att bryta ned resterna av nationen för att bygga ett Europas förenta stater: ett nytt romerskt rike, men denna gång under islamisk flagg.

Jag tänker på den scenen när jag följer Éric Zemmour och hans kampanj ”Frankrike har inte sagt sitt sista ord”, som även är titeln på hans nya bok. Mannen från middagen skulle kunna vara han. I 25 år har Zemmour, en stor beundrare av Charles de Gaulle, sagt precis samma sak.1

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Läs mer Visa mindre