Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

När pennan blev starkare än svärdet

Illustration: Hans von Corswant

Vi människor använder allt oftare ord i stället för vapen för att driva igenom vår vilja. Svärdet har sakta ersatts av pennan i en historisk process. Svärdet var ofta kopplat till en speciell form av hederskultur – duellerandet.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 30 januari 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
På en amerikansk tiodollarssedel kan man beskåda statsmannen och USA:s förste finansminister Alexander Hamilton (1757–1804). Han förespråkade upplysningsidéer och den filosofiska grunden för demokrati. Han var en vän av modern marknadsekonomi och motståndare till slaveriet. En rätt modern man. Men Hamilton blev inte ens 50 år gammal. Hans liv slutade nämligen i en duell.

Efter ett bråk som vi skulle uppfatta som en småsak möttes Hamilton och hans motståndare Aaron Burr samt deras sekundanter med två pistoler intill Hudsonfloden i New Jersey i gryningen den 11 juli 1804. De två männen ställde upp sig framför varandra. Skotten föll nästan samtidigt. Hamilton – som bara ett par år tidigare hade förlorat en av sina söner i en duell – träffades i nedre bålen. Kulan rikoschetterade uppåt i magen och skadade lever och andra inälvor. Samma läkare som tidigare förgäves försökt rädda livet på Hamiltons 19-årige son förband nu den blödande fadern. Drygt 30 timmar senare slutade Hamilton andas.

Läs mer Visa mindre