Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Fotboll mellan politik och religion

Qatars huvudstad Doha inför fotbolls-VM. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ju populärare sport, desto mer politisk riskerar den att bli. I Mellanöstern vill många politiska och religiösa ledare använda fotbollen på sin planhalva i syfte att vinna prestige och makt, skriver Leif Stenberg, professor i islamologi och forskningsledare för ett projekt om fotboll, religion och identitet vid The Aga Khan university i London.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Leif Stenberg | 21 november 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 15 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Nu har fotbolls-VM i Qatar börjat. Det är världens största publika evenemang. Fotboll är den överlägset populäraste sporten i området från Turkiet i norr till Jemen i söder, från Iran i öster till Marocko i väster – och den fångar intresset hos miljontals män och kvinnor. Fotboll är en passion i Mellanöstern, och förutom allmänheten engagerar sporten islamistledare som Hamasledaren Ismail Haniyeh, politiker som Recep Tayyip Erdogan, organisationer som Hizbollah i Libanon och Irans revolutionsgardister, liksom de stenrika kungahusen på den arabiska halvön.

Vilka är då förutsättningarna för fotboll i Mellanöstern?

Det har stormat kring valet av Qatar som arrangör, dels rörande den korruption som omger organisatören av internationell fotboll, Fédération Internationale de Football Association (FIFA), och som påverkade omröstningen till landets fördel 2010, dels förhållandena för migrantarbetare som under svåra förhållanden slitit med att bygga nya arenor och förbättra landets, speciellt huvudstaden Dohas, infrastruktur.

Läs mer Visa mindre