Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Först kommer staten, sedan moralen

Foto: Mostphotos
Av Robert Östling | 22 december 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 13 min
I korthet
  • Det finns flera olika sätt att minska skatten: genom laglig skatteplanering, olagligt skattefusk eller genom att påverka politiker att ändra beskattningen.
  • Förmögna svenskar har betydligt större möjligheter att undvika beskattning än vanliga löntagare.
  • Resultatet är ett skattesystem som i praktiken blir regressivt i den yttersta toppen. Detta har ytterligare förstärks sedan Sverige avskaffade förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt och stöpte om fastighetsskatten till fastighetsavgift.
  • Svenskar har numera låg acceptans för skattefusk och att köpa tjänster svart. Men den folkliga skattemoralen varierar över tid och är motsägelsefull.
  • Attityden till skattefusk tycks följa möjligheterna att undkomma skatt. När staten ändrar kontrollen – eller skatteuttaget – förändras också acceptansen för smitare.
Att den som tjänar mer ska betala högre skatt är en självklarhet i svensk politik. Sverige har världens högsta marginalskatt på arbete. Men för de allra rikaste med stora förmögenheter är skatten låg. Faktum är att vi har gjort det ganska billigt att vara riktigt förmögen. Vad är det som gör att personer som Ikeas Ingvar Kamprad, H&M:s Stefan Persson och nu senast Svensk Näringslivs förre ordförande Leif Östling kunnat betala en lägre andel skatt än andra? Om det skriver Robert Östling, docent i nationalekonomi.

Vad fan får jag för pengarna?” Leif Östlings fråga blev omedelbart bevingade ord.

Läs mer Visa mindre