Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Så försöker högerextremister tvinga fram ett inbördeskrig

En aktivist i Boogaloo-rörelsen under en Black Lives Matter-demonstration i Portland, USA. Foto: Alex Milan Tracy/TT

De klär sig i hawaiiskjortor, bär tunga automatvapen, drömmer om ett “elektriskt boogaloo” och är beredda att döda för att nå dit. Inför presidentvalet förbereder sig FBI på att så kallade accelerationister i boogaloorörelsen ska utföra terrordåd, med målet att utlösa ett nytt inbördeskrig. Nu varnar Nationellt centrum för terrorhotbedömning för grupper som även vill accelerera ett raskrig i Sverige.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jonathan Lundberg | 7 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det går att pricka en exakt tidpunkt då den alternativa högern splittras: Klockan 13.45, den 12 augusti 2017. Då har den löst sammansatta rörelsen samlats i en demonstration som de kallar Unite the Right, förena högern, i den amerikanska staden Charlottesville. Där finns anhängare till Ku Klux Klan, nynazister, nationalister, libertarianer, milisgrupper och unga, nihilistiska troll från 4chan – ett anonymt forum för teknikälskande män i samhällets utkanter. Trollens bisarra memer upptryckta på skyltar blandas med facklor, svastikor och nordiska runor. Internetskämt blandas med allvar.

Det blir början på slutet för den förenade alternativa högern.

Under dagen har en motståndsrörelse samlats, en bred rörelse av motdemonstranter – från barnfamiljer, till etablerade politiker och opinionsbildare, till det vänsterautonoma nätverket Antifa. Under förmiddagen har demonstranterna och motdemonstranterna drabbat samman med stenkastning, pepparsprej och stora slagsmål. Nu, klockan kvart i två, kör en bil rakt in bland motdemonstranterna – en ung kvinna dör, drygt tjugo personer skadas. Bakom ratten sitter en ung man som polisen kopplar till den amerikanska vit makt-rörelsen på internet.

Läs mer Visa mindre