Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Forskningens frihet, genusfrågan och Chalmers

Foto: Wikimedia Commons
Av Inger Enkvist | 27 mars 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Universitet och högskolor ska formellt vara fristående från politisk styrning, och forskningen vid dem också fri.

/ En ny syn på styrning av offentlig verksamhet, New Public Management, har gjort relationerna inom högskolan mer lika ett företags, där vd bestämmer. En följd blir att möjligheterna vidgas för högskolor att styra verksamheten mot andra mål än de forskarna själva formulerar.

/ Ett exempel på sådan central styrning är projektet Genie vid Chalmers, där 300 miljoner ägnas åt att öka jämställdheten.

/ I Chalmers projekt tenderar också begreppet ”excellens” att inte bara avse forskning i sig, utan också jämställdheten i de villkor den bedrevs under.

Chalmers tekniska högskola genomför en storsatsning på jämställdhet med 300 miljoner som projektresurs. Hur fungerar det med centralt drivna kampanjer i en universitetsmiljö byggd på forskares autonomi? Vi ser nu en trend mot styrning genom management och linjeorganisation i högskolevärlden, där begrepp som ”kvalitet”, ”fristående”, ”merit” och ”excellens” ges nytt innehåll, menar Inger Enkvist, professor emerita vid Lunds universitet.

Inte alla medborgare intresserar sig för hur offentliga verksamheter styrs, men det är viktigt att känna till en princip som nu dominerat sedan ett par årtionden och benämns New Public Management, NPM.

Läs mer Visa mindre