Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Forskarsamhället tiger om miljöaktivismen

Stockholms universitet. FOTO: Anders Wiklund / TT

Allt för många forskare uppträder som aktivister, och allt för många tiger. Forskarsamhället har låtit miljöaktivism ta över problemformuleringsprivilegiet, skriver Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Torbjörn Fagerström | 22 februari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det finns en besvärande tolerans vid universiteten gentemot grön aktivism. Den visar sig genom att skruvade och vinklade tolkningar, halvsanningar och till och med ren mumbo-jumbo får stå oemotsagda – om bara de skimrar i grönt. Så det är hög tid att den universitetskultur som värnar vetenskap och beprövad erfarenhet träder fram i debatten.

Se bara på hur flatheten hos forskarsamhället tillät att Coop löpte amok med ett vetenskapligt förhållningssätt för några år sedan.1 Bakgrunden var att Coop ville dra en lans för ekologiskt odlade livsmedel. Inom det ekologiska jordbruket använder man ju inte syntetiska bekämpningsmedel, så Coop lät utföra ett experiment, där en familj som tidigare hade ätit konventionellt odlad mat fick övergå till att enbart äta ekologiskt. Därefter mätte man halterna av bekämpningsmedelsrester i försökspersonernas urin.

Läs mer Visa mindre