Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Försäkringskassan har släppt på kontrollerna

Försäkringskassans förenklade process riskerar att skuldsätta personer som redan har en ansträngd ekonomi. Ali Lorestani / TT

Att en myndighet som får mycket att göra väljer att släppa på kontrollen kan låta kontraproduktivt och farligt. När ansökningarna om bostadsbidrag ökade under pandemin är det precis vad Försäkringskassan gjort under flera månader – efter direktiv från toppen.

Av Johan Svensson | 29 september 2021
Johan Svensson är  journaliststudent vid JMK i Stockholm.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den viktigaste journalistiken bygger på att människor som känner till missförhållanden berättar om dem. Den här artikeln har sin grund i ett tips från en av våra läsare. Känner du till någonting som vi borde titta på? Skicka in ditt tips här >

Coronapandemin har haft omfattande ekonomiska effekter på samhällskroppen som har lett till att fler söker bostadsbidrag. Detta framgick av en rapport från Försäkringskassan i juni. En naturlig följd som rimligtvis också kommer att öka antalet ansökningar och därmed trycket på Försäkringskassans handläggare. När rapporten publicerades hade denna ökning redan börjat.

I maj fick Försäkringskassans handläggare förändrade instruktioner för hur deras dagliga arbete skulle bedrivas – eller snarare vilka delar av arbetet som skulle slopas.

Läs mer Visa mindre