Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Första varningen är när du inte känner doften av kaffe

Att fika utomhus har blivit vanligt under pandemin. Att inte längre känna doften av kaffe är ett av de första tecknen på att man drabbats av covid-19. Foto: Anna Molander/TT.

Sämre luktsinne är ett av de första och tydligaste symtomen på covid-19, men också vid neurologiska sjukdomar som Parkinsons. Nu intensifieras forskningen om luktsinnet och forskare hjälper drabbade med lukttest och luktträning – både på sjukhusen och via internetsajter.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Micael Kallin | 4 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Luktsinnet är det sinne som är minst utforskat av människans fem sinnen. Den första studien som visade att patienter som har nedsatt eller avsaknad av luktförmåga kan vara behjälplig av luktträning publicerades först år 2009 av Thomas Hummel i Dresden.¹ Den nu intensifierade forskningen av luktsinnet ser ut att bli en positiv bieffekt av coronaviruset.

Att förlora luktsinnet kan påverka livet mer än vad det går att föreställa sig. Enligt Johan Lundström, docent i experimentell psykologi, kan dofter även berätta mer om oss själva än vad vi kanske tror. Människans kroppslukt är till och med mer unik än våra fingeravtryck.² Det går till exempel med hjälp av kroppsdoften att identifiera vilken individ som kommer in i ett rum, säger Lundström.

Vissa får totalt luktbortfall

Minst hälften av personer med konstaterad covid-19 drabbas av nedsatt luktförmåga och minst tio procent av dem beräknas få ett långvarigt luktbortfall.³Våren 2021 handlar det om lågt räknat cirka 30 000 svenskar.

Människor är överlag dåliga på att reflektera över hur bra vårt luktsinne är.Därför märker personer som förlorar en del av sin luktförmåga inte alltid detta. Totalt luktbortfall är däremot ofta uppenbart för var och en.

Det mesta av det som anses vara smaker är i själva verket lukter.

Det mesta av det som anses vara smaker är i själva verket lukter. Därför upplever de med nedsatt luktförmåga ofta att maten ”inte smakar längre”. Det beror på att när man äter så reagerar smaksinnet enbart på sött, surt, salt, bittert och den köttiga smaken umami; alla andra ”smaker” förmedlas via luktsinnet. Det kan man enkelt prova genom att äta eller dricka samtidigt som man håller för näsan.

 

Svårt få hjälp

Att få hjälp med utredning och träning för den som tappat lukten är svårt eftersom det bara görs vid ett fåtal sjukhus i landet. En som hållit på länge med luktutredningar är biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg,som arbetar på en specialistmottagning på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hon hjälper nu coronapatienter. ”Vi brukar säga att ett första varningstecken är om man inte känner doften av kaffe”, säger hon till tidningen Vårdfokus.

Att tappa luktsinnet är hemskt.

Det är viktigt att träna regelbundet och under längre tid, men alla får ändå inte tillbaka luktsinnet helt och hållet. 10 till 15 procent av dem som förlorat luktförmågan på grund av virusinfektioner får bestående problem med luktsinnet. ”Vissa covid-19-patienter drabbas av parosmi, en luktstörning som innebär att behagliga dofter upplevs som äckliga. Att tappa luktsinnet är hemskt, att inte kunna uppleva njutningen av mat eller känna doften av sin partner eller sina barn. Men parosmi är faktiskt ännu värre,” säger Johan Lundström.

Även personer med luktsinnet intakt kan förbättra det med hjälp av luktträning.6 Och med hjälp av doften är det möjligt att avgöra om en person är en släkting, deras ungefärliga ålder men också om personen är sjuk eller inte. De allra flesta sjukdomar har sin egen doft. Hundar kan till exempel identifiera om en människa har Parkinsons sjukdom.

Luktträning på nätet

Forskarna tror att det kan finnas två orsaker till luktproblemen.7 Den ena är att viruset angriper luktbulben, den del av hjärnan som bearbetar lukter. En andra är att viruset angriper celler i luktslemhinnan som hjälper luktreceptorerna att bearbeta lukter.

… det nya forskningsintresset kring luktsinnet välkommet för många fler än coronapatienter.

Det finns många andra orsaker än coronaviruset till att en person kan drabbas av nedsatt luktsinne. Det kan till exempel orsakas av en annan virusinfektion, på grund av ett läkemedel eller efter en operation, en tumör, ett fysiskt trauma, eller som en effekt av en neurologisk sjukdom som epilepsi, MS, Alzheimers sjukdom eller Parkinsons. Därför är det nya forskningsintresset kring luktsinnet välkommet för många fler än coronapatienter.

Docent Johan Lundström samlar nu tillsammans med kollegor på Karolinska institutet och Stockholms universitet forskningsrön om luktbortfall på en ny sajt, där även instruktioner för luktträning finns: www.lukttraning.se. Tillsammans med svenska och israeliska kollegor har Lundström även byggt sajten www.lukttest.se.

Se noter Visa mindre

Noter

1, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19235739/

2, https://kaw.wallenberg.org/forskning/nya-ron-om-luktsinnet-kan-hjalpa-bade-parkinson-och-covidpatienter

3, https://kaw.wallenberg.org/forskning/nya-ron-om-luktsinnet-kan-hjalpa-bade-parkinson-och-covidpatienter

4, lukttraning.se

5, https://www.vardfokus.se/nyheter/hon-hjalper-covidpatienter-att-fa-tillbaka-lukt-och-smak/

6, https://kaw.wallenberg.org/forskning/nya-ron-om-luktsinnet-kan-hjalpa-bade-parkinson-och-covidpatienter

7, https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/oron-nasa-hals/ako/nedsatt-lukt–och-smaksinne/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.