Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Första varningen är när du inte känner doften av kaffe

Att fika utomhus har blivit vanligt under pandemin. Att inte längre känna doften av kaffe är ett av de första tecknen på att man drabbats av covid-19. Foto: Anna Molander/TT.

Sämre luktsinne är ett av de första och tydligaste symtomen på covid-19, men också vid neurologiska sjukdomar som Parkinsons. Nu intensifieras forskningen om luktsinnet och forskare hjälper drabbade med lukttest och luktträning – både på sjukhusen och via internetsajter.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Micael Kallin | 4 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Luktsinnet är det sinne som är minst utforskat av människans fem sinnen. Den första studien som visade att patienter som har nedsatt eller avsaknad av luktförmåga kan vara behjälplig av luktträning publicerades först år 2009 av Thomas Hummel i Dresden.¹ Den nu intensifierade forskningen av luktsinnet ser ut att bli en positiv bieffekt av coronaviruset.

Att förlora luktsinnet kan påverka livet mer än vad det går att föreställa sig. Enligt Johan Lundström, docent i experimentell psykologi, kan dofter även berätta mer om oss själva än vad vi kanske tror. Människans kroppslukt är till och med mer unik än våra fingeravtryck.² Det går till exempel med hjälp av kroppsdoften att identifiera vilken individ som kommer in i ett rum, säger Lundström.

Vissa får totalt luktbortfall

Minst hälften av personer med konstaterad covid-19 drabbas av nedsatt luktförmåga och minst tio procent av dem beräknas få ett långvarigt luktbortfall.³Våren 2021 handlar det om lågt räknat cirka 30 000 svenskar.

Läs mer Visa mindre