Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
|

Folkhemmet är föräldralöst

Vice partiledaren, sedermera partiledaren för VPK, Lars Werner, möter Erich Honecker, generalsekreterare i Tysklands socialistiska enhetsparti. Östberlin 1974. Foto: Tyska förbundsarkivet.
Av Widar Andersson | 20 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vänsterpartiet var ett Sovjetvänligt parti som nästan in i kaklet försvarade diktaturens övergrepp. Ändå hade varken Socialdemokraterna eller den allmänna opinionen några besvär med att S säkrade makten genom att räkna in just VPK. Vetskapen om att Socialdemokraterna vid behov skulle vara beredda att väcka den slumrande riksdagsmajoriteten var en betydande del av partiets makt. I sitt förhållande till SD har S i stället valt att agera som ett parti bland andra, skriver Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet.

Det offentliga Sverige har gått i baklås. Oförmågan att på allvar ta itu med tunga samhällsproblem inom utbildningen och på arbets- och bostadsmarknaderna är lika omfattande som famlandet när det gäller att hävda rättsstatens överhöghet gentemot kriminella klaner och nätverk.

Det finns tre avgörande orsaker till baklåset i politik och förvaltning: För det första är det nu uppenbart för de flesta att Socialdemokraterna har lämnat sin ställning som dominerande parti och vårdnadshavare för den politiska ordningen i Sverige. För det andra är det nu uppenbart för de flesta att Sverigedemokrater

Läs mer Visa mindre