Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Fler döda i covid-19 i Sverige sedan årsskiftet än i Norge under hela pandemin

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker länssjukhuset i Östersund i samband med deras besök i Jämtland med anledning av hur Sveriges län hanterat pandemin. Pontus Lundahl/TT

Omkring 20 miljoner människor beräknas nu ha dött i covid-19 i världen. Norden är ett av de områden som klarat pandemin relativt bra så här långt. Sverige sticker dock ut genom att ha ett långt högre dödstal per capita än övriga nordiska länder och är det enda land i Norden där medellivslängden sjönk under 2020, enligt siffror som nyligen presenterats av forskningsinstitutet Nordregio.

Av Jonas A Eriksson | 11 april 2022
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Många länder har nu släppt på sina pandemirestriktioner.1 Sedan den 1 april räknas exempelvis inte längre covid-19 som samhällsfarlig sjukdom, enligt den svenska smittskyddslagen. Samtidigt varnar många för att pandemin inte är över. Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanar medlemsländerna att inte slänga alla restriktioner överbord och att inte dra ner på covidtestningen, eftersom det minskar möjligheten att följa nya sjukdomsutbrott.2 Trots detta testas allt färre i världen – och Sverige är ett av de länder som gått snabbast fram med att minska testningen.

Läs mer Visa mindre