Sverige sticker ut i Norden
Det är nu två år sedan det första dödsfallet i covid-19 noterades i Sverige. Sedan dess har över 18 500 människor avlidit i sjukdomen enligt den officiella statistiken. I världen har drygt 6,1 miljoner människor dött enligt officiella siffror.3 Tidskriften the Economist har upprättat en databas där man jämför officiella dödstal med uppskattat antal döda i pandemin, med utgångspunkt i överdödlighetsstatistik.
För länder som Sverige och de andra nordiska länderna är skillnaderna mellan de officiella dödstalen och de uppskattade ganska små, men i andra delar av världen kan de vara mycket stora. Enligt Economists genomgång uppgår antal avlidna till omkring 20 miljoner, men siffran kan vara så hög som nästan 25 miljoner. För att ta ett exempel: i Ryssland har ungefär 325 000 människor avlidit i pandemin enligt den officiella ryska statistiken, men enligt the Economists uppskattning är siffran över en miljon – mer än tre gånger så många. För vissa länder i Afrika och Sydasien är skillnaderna ännu större.
Under 2020 hyvlade pandemin av den förväntade livslängden i Sverige med 0,8 år medan den fortsatte upp i de andra nordiska länderna.
I jämförelse med det mer tätbefolkade Västeuropa har de nordiska länderna klarat sig bättre under pandemin. Och jämför man med länder i Östeuropa, där några av de allra värst drabbade länderna i pandemin finns, kommer Norden, inklusive Sverige, väl ut. Men hur ser det ut om man jämför de nordiska länderna med varandra? Det var ett tema på ett möte som genomfördes i slutet av mars av forskningsinstitutet Nordregio.4 I en rapport som då presenterades noteras att Norden som region hade klarat pandemin väl i jämförelse med andra delar av världen, men att skillnaderna mellan de nordiska länderna är stor. Exempelvis stod de covid-19-relaterade dödsfallen för omkring 1 procent av de totala dödsfallen i Norge, Finland och Island under 2020, 2 procent av dödsfallen i Danmark medan de utgjorde 9 procent i Sverige.
Som man kan se i tabellen ovan sticker Sverige ut i Norden. Att det absoluta antalet avlidna i Sverige är så mycket högre än övriga länder är en naturlig följd av att Sverige har en större folkmängd. Sveriges befolkning överstiger 10 miljoner medan Danmark, Finland och Norge har 5–6 miljoner invånare och Island under 400 000 invånare Men även med hänsyn tagen till folkmängden är dödstalen höga i Sverige. Nästan dubbelt så många som tvåan Danmark och nästan sju gånger så många som Island, som noterat lägst dödstal. I Sverige har covid-19 varit en av de tre vanligaste dödsorsakerna under pandemin enligt analyser som Världsbanken gjort, vilket inte varit fallet i något av de andra nordiska länderna.5 Under 2020 hyvlade pandemin av den förväntade livslängden i Sverige med 0,8 år medan den fortsatte stiga i de andra nordiska länderna. Det är den största minskningen i medellivslängd i Sverige sedan 1931.6
Som man kan se i grafen har Sverige haft högst dödstal totalt sett under pandemin av de nordiska länderna med hänsyn tagen till olika folkmängd.7 Statistiken visar ett sjudagarssnitt för antalet döda under pandemin för de nordiska länderna. Under de första två smittvågorna, våren 2020 och årsskiftet 2020, var skillnaden stor mellan Sverige och de övriga nordiska länderna. Medan under den tredje vågen, när dödstalen varit väsentligen lägre, har Danmark noterat högst dödstal. Sverige rapporterar dödsfallen på ett annorlunda sätt än de flesta andra länder, varför det är först med viss fördröjning som man kan se hur dödsfallen i Sverige varit.8
”Pandemin är inte slut ännu” har blivit ett mantra för många svenska beslutsfattare. Och ser man till hur antal avlidna i pandemin utvecklar sig ger det uttalandet stöd. Till exempel är det fler i Sverige som avlidit i pandemin sedan den 1 januari 2022 (3 204 människor), när många betraktar pandemin som passerad, än som har avlidit i Norge totalt sett i pandemin sedan starten (2 629 människor).
Noter
1, Regeringen föreslår att covid-19 inte längre ska klassas som samhällsfarlig sjukdom – Regeringen.se
2, WHO issues COVID testing advice, long after critics’ call | AP News
3, God samstämmighet mellan olika svenska mått på avlidna i covid-19 (lakartidningen.se)
4, ”State of the Nordic Region 2022” (nordregio.org)
5, The World Bank Group’s Response to the COVID-19 Pandemic
6, Stor minskning av medellivslängden under 2020 (scb.se)
7, Our World in Data – Wikipedia
7, Why do COVID-19 deaths in Sweden’s official data always appear to decrease? – Our World in Data
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt