Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika |

FHM drar hatkortet

Illustration: Hans von Corswant

FHM:s generaldirektör Johan Carlson larmar om hot och hat, men när Kvartal begär ut mejlen som påståtts ha ”hatkaraktär” visar sig många vara saklig kritik. En säkerhetsexpert som har läst mejlen uppskattar att endast 10 procent kan betraktas som hat. I denna extra matiga söndagskrönika intervjuar Ola Wong även Norges smittskyddsdirektör Frode Forland om varför han inte är utsatt för hat och hot från norrmän.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 14 mars 2021
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

”Mellan 24 januari 2020 och 24 januari i år landade runt 50 000 externa mejl i Anders Tegnells mejlkorg, enligt en uppskattning från FHM. Ett stickprov som enbart omfattar mejlen i december visar att cirka 80 stycken är av hatkaraktär, med krav på avgång, inkompetensförklaringar och mer eller mindre gränslösa personangrepp.”

Det är ingen överdrift att säga att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fick upp hot och hat på agendan med sin intervju till nyhetsbyrån TT den 18 februari. Rubriken blev ”Polisskydd på Folkhälsomyndigheten efter dödshot” och bland annat DN och Aftonbladet publicerade texten. Statsminister Stefan Löfven reagerade starkt redan samma dag: ”Vi behöver ett samhällsklimat som stärker demokratin och då är hot och hat oacceptabelt.” Han uteslöt inte straffskärpningar. Det officiella Sverige markerade att utvecklingen med hot och hat mot myndighetspersoner och journalister var oacceptabel.

Men stycket ovan fick mig att haja till. Är det verkligen hat att ifrågasätta kompetensen hos FHM:s ledning, eller kräva deras avgång? Det är ju en i grunden sund mänsklig instinkt att vilja stötta framgångsrika ledare och byta ut de som serverar bortförklaringar och felprognoser i stället för segrar.

Läs mer Visa mindre