Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Expertenkät: Vart går Ryssland nu?

Foto från Moskva den 9 maj 2022, där Z-tecknet på den ryska flaggan symboliserar stöd för kriget. Foto: STR/NurPhoto/Shutterstock/TT

Kvartal har frågat ett antal forskare och experter om hur de bedömer utvecklingen i Ryssland. Hur kommer kriget att fortsätta? Hur säkert sitter Putin? Och vilket är det troliga händelseförloppet på lång sikt? Läs hur bland andra Kristian Gerner, Sven Hirdman och Karlis Neretnieks tolkar läget.

Av Henrik Höjer | 17 maj 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys vid Lunds universitet

1. Det har snart gått tre månader sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina inleddes. Hur bedömer du att kriget kommer att fortsätta den närmaste tiden?

Krigets förlopp liknar alltmer Vinterkriget 1939-40. Sovjetunionen angrep då Finland i övertygelsen om en snabb och lättköpt seger. Så blev det inte, motståndaren hade underskattats och den egna förmågan överskattats. Sovjetunionen tvingades överge målet att erövra och sovjetisera Finland. Motsvarande fas har vi nu sett i Ukrainakriget. I nästa fas av Vinterkriget samlade Sovjetunionen nya resurser och koncentrerade dem för att åstadkomma ett genombrott på Karelska näset. Den förnyade sovjetiska storoffensiven hade en begränsad tid till förfogande eftersom en tilltagande risk för ett västallierat (och svenskt) ingripande fanns i bakgrunden. Här finns också påtagliga likheter med den fas Ukrainakriget nu befinner sig i, med utnötningsstrider fokuserade till Donbass. Om analogin förs ett steg framåt skulle nästa steg ur ryskt perspektiv vara att uppnå tillräcklig stora territoriella framgångar för att kunna tjäna som en seger och som en utgångspunkt för ett vapenstillestånd ur ett överläge. Problemet för Ryssland är i detta fall att man har att göra med en motståndare vars resurser inte på samma sätt som Finlands är på väg att uttömmas och att Ukrainas intresse för eftergifter knappast ser ut att öka, samtidigt som den västliga hjälpen ger allt större genomslag.

Läs mer Visa mindre