Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Fältsjukhusen som försvann

Operation pågår. Fältsjukhus på 1990-talet. Foto: Björn Karlin/TT

Totalförsvaret monterades ned efter det kalla krigets slut. Och det gick undan. För 20 år sedan hade Sverige över 50 fältsjukhus som skulle kunna användas vid en kris – idag har vi två, som dessutom har mindre kapacitet än de som skrotades, skriver Kvartals Henrik Höjer.

Av Henrik Höjer | 27 mars 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I dessa dagar har försvaret satt upp fältsjukhus (”sjukhuskompani” är den korrekta termen idag) i Älvsjö i Stockholm (som rymmer 30 intensivvårdsplatser samt dubbelt så många sjuksängar) och i Göteborg (som rymmer 20 intensivvårdsplatser samt drygt dubbelt så många sjuksängar). De bemannas av en kombination av civil personal och militär sjukvårdspersonal.

Men för inte så länge sedan hade man kunnat göra betydligt mer vid en kris. Sverige hade omkring 50 fältsjukhus år 2000. Av dem tillhörde cirka 35 armén och resten marinen. Ett dåtida fältsjukhus hade dessutom långt större kapacitet än dagens sjukhuskompani. Det berättar Magnus Blimark, som är stabsläkare på Försvarsmedicincentrum i Göteborg och forskare på Sahlgrenska Akademin.

Försvarsmakten hade vid en mobilisering av dessa fältsjukhus en kapacitet på runt 1 000 operationer per dygn.

Vart och ett av de gamla fältsjukhusen hade bland annat omkring 200 vårdplatser och en personal på runt 400 personer. Försvarsmakten hade vid en mobilisering av dessa fältsjukhus en kapacitet på runt 1 000 operationer per dygn. Men vid den snabba omvandlingen från invas

Läs mer Visa mindre