Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Fall inte för Kinas klimatlöften i Glasgow

Illustration: Hans von Corswant

Inför klimatmötet i Glasgow har även statsminister Stefan Löfven börjat använda Kinas kommunistpartis fras om att hitta ”vinna-vinna”-lösningar. Men vad är Xi Jinpings klimatlöften värda om grön utveckling i själva verket innebär storskaliga satsningar på kolkraft? Kommunistpartiets strategi är inte någon win-winsituation för vare sig klimatet eller demokratiska värderingar, skriver Karl Hallding, forskningsledare vid Stockholm Environment Institute.

Av Karl  Hallding | 24 oktober 2021
Karl Hallding är forskningsledare vid Stockholm Environment Institute med mångårig Kinaerfarenhet
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet
När 2030-agendan i september 2015 antogs av FN:s generalförsamling innebar det ett genombrott för vad som såg ut som en genomgripande global utvecklingsplan. Världens ledare hade gemensamt och till synes oavsett politiska preferenser skrivit under på en rad långtgående sociala, ekonomiska och miljömässiga mål. Ett par månader senare lyckades världssamfundet återigen komma överens om en global ödesfråga: Parisavtalets målsättning att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Läs mer Visa mindre