Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Faktoiden om grundlagen

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån
Av Carl Lindstrand | 22 augusti 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 11 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Det finns inget i grundlagen som säger att Sverige ska vara mångkulturellt. Ändå kan det påståendet höras från alla sidor i den migrationspolitiska debatten.

/ Regeringsformens principer om åsiktsfrihet, människors lika värde samt minoriteters frihet att utöva sin kultur, gör inte mångkultur till något tvingande för folket.

/Artikelförfattaren menar att det råder en viss majoritetskultur i Sverige och denna kultur måste man ha god kännedom om, om man med någon framgång ska kunna delta i sagda samhälle.

/ Det råder inget motsatsförhållande i att den svenska staten erbjuder möjlighet till konsumentupplysning om majoritetskulturen och att den samtidigt garanterar alla människor friheten att fritt välja att utöva sin ursprungskultur.

I den migrationspolitiska debatten använder bägge sidor Sveriges grundlagar som slagträ, med påståendet att grundlagen skulle innehålla någon form av formulering med innebörden att Sverige är, eller ska vara, ett mångkulturellt land. Problemet för samtliga sidor är att det inte existerar någon sådan lag, skriver advokaten Carl Lindstrand som reder ut begreppen en gång för alla i en analys.

Från den sida som efterfrågar ett stort svenskt flyktingmottagande framhålls grundlagen som ett argument för en generös flyktingpolitik samt mot idén om att en särskild kulturell gemenskap är viktig för en framgångsrik integrationspolitik. Detta framförs även i nyhetsmedier och public service, som okritiskt och utan närmare förklaring hänvisar till att en bestämmelse om att ”Sverige är ett mångkulturellt samhälle” skulle ha införts i svensk grundlag år 2010.1

 I en debattartikel författad av advokat Michael Pålsson som nyligen publicerats i Aftonbladet står exempelvis att:

Sverige är på goda grunder ett mångkulturellt samhälle. I själva verket är vi så mångkulturella att

Läs mer Visa mindre