Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!

.

Inlästa texter 

Lyssna på artiklar och krönikor inlästa av Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz eller medarbetare på Kvartals redaktion.

Inlästa texter

Lyssna på artiklar och krönikor inlästa av Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz eller medarbetare på Kvartals redaktion.

1 september 2018

Expertpanelen 3 - vad bör alla veta om klimatet?

Laddar ...
I Kvartals valsatsning erbjuds här den tredje expertpanelen, som fördjupar sig i klimatförändringarna. Hur står det till med klimatet? Vad bör var och en känna till om klimatförändringarna? Lyssna på Expertpanelen här eller där poddar finns.

Fler avsnitt

Djupet28 maj 2023

Sveriges befolkning idag – och i morgon

Laddar ...
Den stora invandringen de senaste decennierna har i grunden förändrat den svenska befolkningen. Något som bland annat fått ledande Sverigedemokrater att tala i termer av "folkutbyte". Hur ser migrationen till Sverige faktiskt ut idag, och kommer födda i Sverige med två svenskfödda föräldrar i framtiden vara en minoritet? Och vad skulle det i så fall betyda? Med: Martin Kolk, forskare och docent i demografi vid Stockholms universitet. Karin Lundström, demograf och utredare vid SCB och Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Programledare: Magnus Thorén.

Veckopanelen27 maj 2023

Det spårade ur samma dag som texten kom

Laddar ...
Ryssland utvisar svenska diplomater, Sveriges armé inställer repövningar, och en svensk kyrka sägs ha varit tilltänkt mål för ett terrordåd. Veckans stora inhemska debatt är författaren Lena Anderssons kostråd till föräldrar som sägs ha hungrande barn. Republikanen Ron DeSantis fick en svajig start som presidentkandidat, och valforskarna presenterar sina slutsatser efter senaste riksdagsvalet.

Fredagsintervjun26 maj 2023

Mina elva månader som kulturminister

Laddar ...
Jeanette Gustafsdotter var ett oväntat val till posten som kulturminister i Magdalena Anderssons första regering. Reaktionerna var inledningsvis positiva men nästan från första dagen på jobbet fick hon det hett om öronen efter uttalanden om gangsterrap och brottslighet inom idrotten. Kritiken nådde stormstyrka efter en lång intervju i SvD där hon framställdes som en visionslös floskelmaskin. Hur svårt är det för en outsider helt utan politisk förankring att ta plats på kulturdepartementet? Och hur ser hon själv på den tidvis skoningslösa kritik hon fick under sin korta tid som kulturminister? Programledare: Jörgen Huitfeldt.

Veckopanelen20 maj 2023

Att inte kunna läsa är att inte kunna läsa av världen

Laddar ...
Sverige har enligt uppgift utbildat en ukrainsk brigad inför den väntade våroffensiven. Sis, myndigheten som hanterar ungdomshemmen, har en förtroendekris och är i stabsläge. Hundra vindkraftverk till havs skapar en ny fnurra mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Skolbarn i mellanstadiet blir sämre och sämre på att läsa, och medierna tog inte kommandot över dagordningen under valrörelsens slutskede. Med poeten Bob Hansson, förre partiledaren Lars Leijonborg och kemidoktorn och expolitikern Josefin Utas.

Fredagsintervjun19 maj 2023

Advokatkåren förtjänar verkligen tillit

Laddar ...
Under Mia Edwall Insulanders snart fyra år som generalsekreterare för Advokatsamfundet har det stormat en del kring kåren. Graden av kriminalitet hos gangsteradvokaterna med alias ”Kungen” och ”Prinsen” chockade många. Är de ”ruttna äpplen” i ett annars friskt träd? Eller toppen på ett isberg? Advokatkåren är en hörnpelare i rättssamhället så vikten av att gruppen åtnjuter stort förtroende hos allmänheten kan knappast överskattas.
Fler avsnitt