Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Inlästa texter 

Lyssna på essäer, analyser och krönikor inlästa av skådespelarna Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz.

Inlästa texter

Lyssna på essäer, analyser och krönikor inlästa av Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz.

Expertpanelen 3 – vad bör alla veta om klimatet?

2018-09-01
I Kvartals valsatsning erbjuds här den tredje expertpanelen, som fördjupar sig i klimatförändringarna. Hur står det till med klimatet? Vad bör var och en känna till om klimatförändringarna? Lyssna på Expertpanelen här eller där poddar finns.

Fler avsnitt

Hur farlig är den här situationen, och spelar det någon roll vem som sprängde hål på gasledningarna i Östersjön? Säkerhetsläget i vår del av världen, med ett Ryssland som än en gång bryter mot den europeiska säkerhetsordningen och annekterar områden, dominerar i Veckopanelen. Men vi granskar också fördelningen av ordförandeposter i riksdagens utskott, diskuterar exporten av krigsmateriel och skärskådar dramatiken i talmansvalet.
Sällan har någon lyfts upp så snabbt och så högt som komikern Soran Ismail. Därför blev också fallet desto hårdare när han av flera kvinnor under #metoo-vågen anklagades för olika sexualbrott. Och att alla formella brottsmisstankar snabbt las ned tycktes inte spela någon roll. Statusen som svenska mediers favoritinvandrare hade för alltid solkats av anklagelser som aldrig helt går att rentvå sig från.
Rysk mobilisering och fejkomröstningar höjer dramatiken i vår del av världen. I Iran riskerar unga kvinnor sitt liv när de ifrågasätter hijabtvånget. I Sverige sonderar moderatledaren för en ny regering, och Riksbanken chockhöjer styrräntan. Veckopanelen med välkända trion Maria Wetterstrand, vd för konsultbyrån Miltton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk opinionsbildare och Daniel Suhonen, socialdemokrat och chef för Katalys.
För 31 år sedan befann sig en tillträdande borgerlig regering i en liknande situation som den nuvarande. Regeringsmakten fanns inom räckhåll men det fanns en hake: För att nå makten var de beroende av ett annat parti, som varken tillhörde den borgerliga familjen eller betraktades som riktigt rumsrent. Den gången var det Bert Karlssons Ny Demokrati som hade vågmästarrollen. Hur går hans tankar om vilken roll Sverigedemokraterna kan få i regeringsunderlaget? Och varför blev valet en sån framgång för SD?
Riksdagsvalet utföll till Ulf Kristerssons favör. Men hur ska han kunna ena landet? Vad betyder Annie Lööfs avgång och hur gör Sverigedemokraterna om de är störst på den vinnande sidan men ställs utanför regeringen? Veckopanelen med Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, Alice Teodorescu Måwe, borgerlig debattör och Philip Botström, kriminalvårdare och tidigare SSU-ordförande.
Fler avsnitt