Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Politik |

EU:s nya klimatpolitik är inte bla bla bla

Klimatet väcker många känslor. Demonstration i Malmö hösten 2021. FOTO: Johan Nilsson/TT

De nationella klimatmålen är en återvändsgränd. EU är nu på väg att fastställa skarpa gränser för i stort sett alla utsläpp av koldioxid inom unionen som helhet under all framtid. John Hassler, professor i nationalekonomi, skriver att detta kräver en fundamental omläggning av svensk klimatpolitik. Hemmasnickrade klimatmål är dyra och verkningslösa.

Av John Hassler | 9 februari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den svenska klimatpolitiken och diskussionen om den handlar nästan uteslutande om att sätta mål för utsläppen inom Sveriges gränser. Specifika utsläppsmål sätts också allt oftare av kommuner, myndigheter, företag, investeringsportföljer, AP-fonder och till och med av enskilda individer. För att mäta måluppfyllelsen måste koldioxidavtrycket från den egna verksamheten beräknas.

Varje större företag och offentlig organisation har staber med hållbarhetsansvariga vars centrala uppgift är att beräkna det egna koldioxidavtrycket och sätta mål för dess minskning. Detta är inte enkelt och kan göras på en mängd olika sätt, bland annat beroende på hur brett man definierar verksamheten och ansvaret.

Läs mer Visa mindre