Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Europa splittrat om ”coronaobligationer”

13 euroländer med Frankrike, Italien och Spanien i täten förespråkar euroobligationer, skriver Sigrid Melchior och Paolo Pena. Foto: Xinhua/TT

I pandemins spår riskerar Italien ekonomisk kollaps. Nu växer kraven på att euroländerna inför coronaobligationer, för att rädda Italien, Spanien och hela valutaområdet. Ett förslag som kan leda till en överstatlig finanspolitik.

Av Sigrid Melchior och Paulo Pena | 7 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

13 euroländer är för euro/coronaobligationer, medan Nederländerna, Österrike och Finland säger nej.

Kritik har framförts och frågan ställts varför vissa länders ekonomi tycks klara coronakrisen och andra inte.

Professor Lars Calmfors var under finanskrisen kritisk till euroobligationer, men är nu öppen för ”coronaobligationer”.

Gemensamma lån innebär ökad risk och högre räntor men även att euron skulle blir en attraktivare valuta globalt, säger professor Harry Flam.

De 13 länderna kan starta fördjupat/tillfälligt samarbete om coronaobligationer. Sådana beslut brukar i EU bli permanenta.

Samordnar euroländerna sig på det finanspolitiska området växer avståndet till de EU-länder som står utanför den gemensamma valutan.

Den ekonomiska krisen har nått episka proportioner. I Sverige uppskattar Konjunkturinstitutet att ekonomin krymper med omkring 6 procent under årets andra kvartal. I stora delar av Europa väntas effekterna bli ännu större.

För medan restauranger och butiker fortfarande är öppna i Sverige, har gatorna varit tomma och all näringsverksamhet förutom mataffärer och apotek igenbommad i flera veckor på kontinenten. Stora delar av ekonomin har bokstavligt talat gått från hundra till noll.

Läs mer Visa mindre