Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

EU-domstolen: Von der Leyen mörkade vaccinavtal

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sätter en dekal med EU-flaggan på en låda med Pfizers covid-19-vaccin under ett officiellt besök på läkemedelsföretaget i Puurs, Belgien, fredagen den 23 april 2021. Foto: John Thys/AP/TT

EU-kommissionen gav inte allmänheten tillräcklig insyn i mångmiljardavtalet med Pfizer om att köpa covid 19-vaccin under pandemin. Det slog EU:s högsta juridiska instans fast i en dom på onsdagen.

Av Göran Fröjdh | 18 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Utslaget kom till synes något olägligt för Ursula von der Leyen, som idag stod för omval som EU-ordförande i ytterligare fem år. Efter omröstningen, som hölls i eftermiddag, visade det sig dock att hon säkrat nytt förtroende, dessutom med betryggande majoritet. 401 av parlamentets 720 ledamöter röstade för och 284 mot von der Leyen.

2021 anmälde en grupp EU-ledamöter kommissionen för att den vägrat att ge full insyn i de vaccinavtal som von der Leyen förhandlat fram med läkemedelsjätten Pfizer, skriver ABC News.1

När ledamöterna begärde ut avtalen, svarade kommissionen med att bara offentliggöra delar av kontrakten där stora stycken var överstrukna. Uppgifter om vilka personer som skrivit på avtalet, liksom vilken skadeståndsskyldighet Pfizer hade i händelse av vaccinskador, var hemligstämplade.

Upphandlingen gjordes på uppdrag av samtliga 27 medlemsländer och en miljard vaccindoser säkrades till en kostnad av 2,7 miljarder euro, drygt 31 miljarder svenska kronor.

Kommissionen, som kan överklaga domen, sade att den vanligtvis ger största möjliga tillgång till dokument. Men när det gäller vaccinaffären handlade det om en svår balans mellan allmänhetens rätt till information och de juridiska kraven i covid-19-avtalen, vilket skulle resultera i skadeståndsanspråk på bekostnad av skattebetalarnas pengar.

EU-domstolen2 finner dock att kommissionen inte lyckats visa hur det skulle skada kommersiella intressen att offentliggöra innehållet i avtalet och att det är befogat att offentliggöra namnen på undertecknarna, i syfte att granska möjliga intressekonflikter.

– Domen är viktig för framtiden, eftersom kommissionen förväntas göra fler gemensamma upphandlingar inom områden som hälsa och försvar, säger De grönas Kim van Sparrentak, en av lagstiftarna som lämnade in stämningsansökan 2021.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://abcnews.go.com/Health/wireStory/european-commission-provide-information-covid-19-vaccine-deals-112019433
  2. https://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_4470927/sv/
  3. https://www.politico.eu/article/eus-top-court-rules-against-european-commission-in-vaccine-contracts-transparency-case/
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.