Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Kjell-Olof Feldt: Ett fattigare och farligare land

Foto: Kjell Eriksson / Mostphotos
Av Kjell-Olof Feldt | 13 november 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • 800 000 svenskar valde 2014 att rösta på Sverigedemokraterna. Oavsett vilken etikett man sätter på SD pekar den siffran på samhällsproblem.
  • Utpekandet av SD som ett rasistparti ledde till att människor har skyggat för att ta upp de verkliga problem migrationen mött, i dag bland annat bostadsbrist.
  • Invandrartäta enklaver har gradvis utvecklats till problemområden, ett sextiotal är i dag i växlande grad hemvist för organiserad brottslighet.
  • En myndighet som Migrationsverket har i realiteten efterlyst en paus i invandringen, men etablerade politiska partier har tidigare undvikt att svara, måhända av partitaktiska skäl.
  • Vi måste nu med kraft vända utvecklingen bort från ett land av segregation och alternativa samhällen. I annat fall blir Sverige sämre att leva i.
Asylprognosen från Migrationsverket hösten 2014 var en larmsignal som borde ha lett till eftertanke bland de ansvariga i både regering och opposition. I stället öppnade man för en migrationsvåg som ytterligare förvärrade redan kända segregationsproblem. Kriminella nätverk och inbördeskrigen mellan dem är det tydligaste, men inte enda, symtomet på vad främlingskapet i segregerade områden kan leda till. Det skriver Kjell-Olof Feldt, finansminister (S) 1983-1990.

I valet till riksdagen år 2010 fick Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna, vilket gav dem 20 mandat. När de gamla riksdagspartierna hämtat sig från chocken utfäste de sig att inte ha något som helst samröre med det nya partiet. Sverigedemokraterna var ett rasistiskt parti med rötter i nazismen och hörde inte hemma i ett svenskt demokratiskt parlament. De skulle inte ges något politiskt inflytande och deras väljare skulle läras att inse att en röst på Sverigedemokraterna var en bortkastad röst.

Som alla nu vet fungerade inte den strategin. I valet år 2014 mer än fördubblade SD sitt röstetal till
800 000 och besatte 49 mandat i riksdagen. Nästan 13 procent av v

Läs mer Visa mindre