Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika |

Ett decennium går fort...

Vi lämnar inom kort 2010-talet bakom oss vilket bjuder på ett utmärkt tillfälle att reflektera lite över vad vi upplevt och vad som förändrats på tio år. En lämplig utgångspunkt kan vara att påminna sig om vad vi debatterade då, vad som ansågs vara de stora avgörande frågorna, vilka vägval som gjordes och vart det har tagit oss nu.

Av Jörgen Huitfeldt | 22 december 2019
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vid slutet av 00-talet hade Sverige en moderatledd alliansregering som i högt tempo hade genomfört en rad reformer under sina första år vid makten: Styrande för många av dessa var den så kallade ”arbetslinjen”. För samtidigt som Sverige hade en världens friskaste befolkningar var vi ändå ett av de länder med högst andel sjukskrivna och förtidspensionerade. Alliansregeringen ville ”öka drivkrafterna till arbete”, framför allt genom sänkta inkomstskatter. Arbetslösheten när alliansen tog över låg på 6,8 procent och när de lämnade ifrån sig makten åtta år senare hade den stigit till 7,9 procent. Sysselsättningsgraden var i stort sett oförändrad. Däremot är det ostridigt att de välbeställda har ökat sin levnadsstandard långt mer än de fattigaste med växande klyftor som följd.

Finanskrisen hade präglat flera av åren som ledde in i 2010-talet men när det det nya decenniet påbörjades hade vändningen redan skett. I USA fick president George W Bush ge plats åt efterträdaren Barack Obama som förärades Nobels fredspris redan efter nio månader på posten.

Vid valet 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen med 5,7 proc

Läs mer Visa mindre