Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Ett decennium går fort...

Vi lämnar inom kort 2010-talet bakom oss vilket bjuder på ett utmärkt tillfälle att reflektera lite över vad vi upplevt och vad som förändrats på tio år. En lämplig utgångspunkt kan vara att påminna sig om vad vi debatterade då, vad som ansågs vara de stora avgörande frågorna, vilka vägval som gjordes och vart det har tagit oss nu.

Av Jörgen Huitfeldt | 22 december 2019
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vid slutet av 00-talet hade Sverige en moderatledd alliansregering som i högt tempo hade genomfört en rad reformer under sina första år vid makten: Styrande för många av dessa var den så kallade ”arbetslinjen”. För samtidigt som Sverige hade en världens friskaste befolkningar var vi ändå ett av de länder med högst andel sjukskrivna och förtidspensionerade. Alliansregeringen ville ”öka drivkrafterna till arbete”, framför allt genom sänkta inkomstskatter. Arbetslösheten när alliansen tog över låg på 6,8 procent och när de lämnade ifrån sig makten åtta år senare hade den stigit till 7,9 procent. Sysselsättningsgraden var i stort sett oförändrad. Däremot är det ostridigt att de välbeställda har ökat sin levnadsstandard långt mer än de fattigaste med växande klyftor som följd.

Finanskrisen hade präglat flera av åren som ledde in i 2010-talet men när det det nya decenniet påbörjades hade vändningen redan skett. I USA fick president George W Bush ge plats åt efterträdaren Barack Obama som förärades Nobels fredspris redan efter nio månader på posten.

Vid valet 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen med 5,7 proc

ent av rösterna. Och detta trots  att tidningen Expressens första sida på själva valdagen pryddes av en ihopknycklad valsedel i rännstenen och rubriken ”NEJ!

I slutet av 2009 hölls FN:s klimatkonferens i Köpenhamn med den relativt nyblivne statsministern Lars Lökke Rasmussen som värd. Den slutade i ett fiasko där bilden på utvakade och bistra världsledare blev det mest bestående minnet.

Foto: Henrik Montgomery

Det sociala nätverket Facebook hade lanserats i Sverige tre år tidigare och började sprida sig alltmer bland svenskarna. Instagram grundades på hösten 2010.

I öster reste sig en uråldrig världsspelare ur fattigdom och underutveckling och krävde alltmer ihärdigt att återfå sin forna makt och ställning. Kina gick inte längre att ignorera som politisk, ekonomisk och militär stormakt.

Vilka andra händelser av vikt hade vi med oss in i 2010-talet. Jo, Sveriges riksdag beslutade med röstsiffrorna 153-150 att avskaffa den allmänna värnplikten. Tidningen Aftonbladet anmäldes flera gånger till JK för hets mot folkgrupp. Detta efter att ha publicerat en debattartikel om islam författad av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna gör entré

Vid valet 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen med 5,7 procent av rösterna. Och detta trots  att tidningen Expressens första sida på självaste valdagen pryddes av en ihopknycklad valsedel i rännstenen och rubriken ”NEJ! – Idag röstar vi för Sverige mot främlingsfientligheten.” Alliansregeringen slöt – för att hålla detta parti så långt borta från inflytande som möjligt – en överenskommelse med Miljöpartiet. Uppgörelsen gav bland så kallat ”papperslösa” rätt till akut sjukvård och deras barn till fullständig sjukvård och skola. Därutöver förändrades  begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter till ”särskilt ömmande omständigheter” med avsikt att göra det lättare för vissa asylsökande att få stanna i Sverige.

 

Ja där var vi då: Arbetslinje, skattesänkningar, finansiell oro, klimatfiasko, avskaffad värnplikt, allt generösare migrationspolitik kombinerad med minsta möjliga inflytande för Sverigedemokraterna. Som ni alla kan se är en del sig likt men förbluffande mycket är helt annorlunda. Barack Obama byttes ut mot Donald Trump, idén om den eviga freden förbyttes i ett skärpt säkerhetspolitiskt läge: 2014 annekterade Ryssland Krim och tre år senare hade Sverige återinfört värnplikten igen. Högkonjunkturen har bara fortsatt år efter år. Facebook och de andra sociala medierna har erövrat världen och förändrat spelplanen på många områden – inte minst för medierna. Kina har på allvar börjat utmana den enda supermakten USA – inte bara ekonomiskt utan även politiskt och militärt. Migrationskrisen 2015 förändrade den politiska spelplanen i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Borta var talet om att det inte går att sätta någon övre gräns för hur många invandrare Sverige kan ta emot och alltmer sällan hörs någon sjunga den mångkulturella ideologins lov.

I Sverige är det uppenbart att den alltmer brutala brottsligheten kommer att fortsätta stå högt på agendan.

Vad som väntar oss

Vad tar vi då med oss in i 2020-talet? Att spå vart utvecklingen globalt tar vägen är inte meningsfullt. Därtill är faktorerna för många. Men att Kinas makt växer på USA:s bekostnad är en lågoddsare, liksom att klimatfrågan kommer fortsätta att kräva handling och löften från politikerna och att teknik som vanligt trumfar såväl politik som ekonomi.

I Sverige är det uppenbart att den alltmer brutala brottsligheten fortsätter stå högt på agendan. Den utvecklingen i kombination med politikers och myndigheters oförmåga att hantera fenomenet borgar för det. Att året avslutas med nyheter som: ”20 personer rånades av beväpnade maskerade män på julfest i Västerås” är signifikativt. Räkna med att personlig säkerhet blir en fråga som allt fler kommer att fundera över under 2020-talet.

Det parti som för tio år sedan, på självaste valdagen, motarbetades öppet av medierna är nu det som störst andel väljare säger sig sympatisera med. Detta samtidigt som den politiska isoleringen av partiet – trots borgerliga närmanden – är intakt.

Och även om högkonjunkturen är en av de långvarigaste i mannaminne så säger erfarenheten att den förr eller senare vänds i lågkonjunktur med stigande arbetslöshet och fattigdom i kölvattnet. Och ingredienserna ekonomisk stagnation, ökad politisk oro och polarisering är en giftig cocktail.

Vi får hoppas att såväl politiker som myndigheter har lyssnat på 2010-talets allt tydligare varningssignaler och gör sitt yttersta för att få ordning på samhällets grundfunktioner innan dess.

 

God Jul och Gott Nytt År

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.