Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Norges ekonomi klarar sig bäst i Norden

Norge är bäst i den nordiska klassen vad gäller den ekonomiska utvecklingen under coronaåret 2020. Foto: Espen Bratlie/TT.

Norge klarade ekonomin bäst under pandemiåret 2020 av de nordiska länderna. Medan den isländska ekonomin påverkades mest negativt. Den svenska ekonomin stod sig väl i en nordisk jämförelse. Men Sverige sticker ut med stor smittspridning och höga dödstal. Och smittspridningen är avgörande för hur återgången till en mer normal situation blir.

Av Jonas A Eriksson | 18 mars 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Likheterna mellan de nordiska länderna är stora. Väger man samman faktorer som ekonomiskt välstånd, hälsa, utbildning, jämställdhet och andra utvecklingsfaktorer, som FN gör i sin Human Development Report, finner man dem alla på eller nära tio-i-topplistan i världen.1 De nordiska länderna är öppna ekonomier med betydande handel med omvärlden och de kulturella likheterna är stora. Länderna placerar sig i World values surveys nordeuropeiska protestantiska ruta som kännetecknas av sekulära värderingar, individualism och öppenhet. Tidningen Economist har kallat Norden för ”The next supermodel”.2

Men det finns skillnader mellan länderna. Som att Island är en ö där det bor endast drygt tre personer per kvadratkilometer medan Danmark är relativt tättbefolkat med 137 invånare per kvadratkilometer. Norge, Finland och Sverige är en mellangrupp med 15–27 invånare per kvadratkilometer. Den ekonomiska strukturen skiljer sig också åt mellan länderna om man ser till de största intäktskällorna (råvaror kontra mer förädlade produkter).

Läs mer Visa mindre