Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Smart digitalisering skapar inte ökade klyftor

Robotkonferens i Peking. TT Nyhetsbyrån/Ren Chao
Av Marika Lindgren Åsbrink | 5 september 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Artikelförfattaren menar att digitalisering och automatisering inte behöver innebära större ojämlikhet.

/ I USA har den digitaliserade ekonomin skapat allt större inslag av monopol där klyftorna växer och lönerna pressas av företagens ökade marknadsmakt.

/ Utvecklingen i Sverige ser dock annorlunda ut. Det finns ingen naturlag som säger att automatisering måste pressa lönerna. Ojämlikhet handlar fortfarande mer om makt än teknik, menar artikelförfattaren.

/ Riskerna kan motverkas genom skärpt konkurrenslagstiftning, bättre skydd för dem som skapar data och bättre utbildnings- och omställningssystem.

/ Att satsa på en större låglönesektor vore dock en politisk felinvestering, enligt artikelförfattaren. Det är just den typen av jobb som digitaliseringen kommer att svepa bort.

 

 

Teknikutvecklingen dömer oss inte till ständigt ökande klyftor. Däremot gör den satsningar på låglönejobb meningslösa, skriver LO-utredaren Marika Lindgren Åsbrink.

Det saknas inte dramatiska spådomar om vart digitaliseringen kommer att föra oss. Hälften av dagens jobb kommer att försvinna i närtid, säger en studie.1 Vissa förutspår permanent massarbetslöshet, samtidigt som lönerna kommer att pressas ner.2 Andra tror att ojämlikheten kommer att växa dramatiskt när rika kan betala sig till en bättre hjärna med hjälp av artificiell intelligens.3

Hittills har tekniken framför allt ersatt lågutbildad arbetskraft.4 Teknikutvecklingen har förmodligen också bidragit till att stärka produktiviteten hos arbetskraften med längre utbildning, så kallad skill-biased technological change, det vill

Läs mer Visa mindre