Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

S: En ny syn på inkomstskillnader

Av Kjell-Olof Feldt | 6 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Inkomstskillnader är inte bara ofrånkomliga i en öppen marknadsekonomi – de kan dessutom vara nödvändiga. Det slår nu finansminister Magdalena Andersson fast i direktiven till regeringens nya Jämlikhetskommission. Det är en skarp uppgörelse med Socialdemokraternas tidigare ståndpunkter. Mest uppseendeväckande är att regeringen rakt ut skriver att skatter och bidrag har negativa konsekvenser för viljan att arbeta, och därmed för samhällsekonomin, skriver Kjell-Olof Feldt, finansminister 1982-1990.

Inför slutronden i valrörelsen meddelade regeringen att man tillsatt en Jämlikhetskommission. Vid presskonferensen utropade finansministern att nu skulle kampen mot klyftorna intensifieras. Om det var tänkt att bli det stora lyftet i Socialdemokraternas kamp om rösterna tycks det inte ha fungerat.

Förvisso jublade Socialdemokraternas ungdomsförbund, som väntade sig förverkligandet av sin långa lista på skatter som skulle beröva de rika och välmående deras ekonomiska privilegier. Den enda S-märkta presskommentaren jag lyckats hitta är Gotlands Folkblad, som undrade varför regeringen väntat till valrö

Läs mer Visa mindre