Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

En blick på rasisten i dig

Sverige har blivit ett mångkulturellt land. Journalisten och författaren Ulrika Nandra ser en destruktiv vardagsrasism såväl mot svenskar med invandrarbakgrund som mellan invandrargrupper. För att få till stånd en fungerande samexistens behövs ett vuxet samtal där vi accepterar att vi sannolikt alla är lite rasistiska, och att det är något vi behöver aktivt arbeta emot.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ulrika  Nandra | 27 februari 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 20 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det är svårt att bevisa vardagsrasism – att vi intuitivt dömer någon baserat på utseende, hudfärg eller ursprung.

Kan vi inte tala om denna instinktiva kategorisering missar vi en gemensam grund för ett samhällsbygge med en hållbar samexistens byggd på mångfald.

Svenskar talar om rasistiska strömningar/konnotationer/attityder istället för att kalla det rasism.

Ett samhälle som inte klarar av att hålla ett levande samtal om rasism klarar inte heller att hålla isär källorna till den oro människor kan känna inför exempelvis invandring.

Rasismen vandrar över generationer och gränser. Vill vi se en fungerande integration måste vi först se rasismen i vitögat – den som sällan syns i statistiken.

Min son och jag cyklar fridfullt på väg hem från havet en sommardag. En sådan där dag när allt bara känns bra. Men snart skulle den känslan få ett abrupt slut när en man cyklar upp i höjd med mig och skriker: Idiotiska svartskallemorsa!

Läs mer Visa mindre