Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Eliten som försvann

Foto: Albert Giacomazzi / Mostphotos
Av Peter Santesson | 23 april 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Den politiska ”eliten” börjar ses som ett tveksamt begrepp förknippat med populism. Vidare framhålls objektiva politiska fakta som en rationell debatt måste ta sin utgångspunkt ifrån, medan ”falska fakta” förstör debatten och allmänhetens omdömesförmåga. Problemet gäller i synnerhet allmänhetens oro för risker, framförallt för brott, som är irrationell.
  • Den samhällsvetenskapliga ansatsen har brukat vara makt- och etablissemangskritisk. Det som uppvärderats och återupprättats har varit giltigheten i alternativa perspektiv, allmänhetens synsätt, rösten från den enskilde som inte är en del av den erkända expertisen.
  • I den nya etablissemangsvänliga diskursen upplöses makteliten i ett moln av fjädrar. Eliten finns inte, bara en väldig mångfald av aktörer och intressen som drar i mängder med riktningar utan syfte.
  • Den nya etablissemangsvänliga diskursen kan tolkas som en försvarsreaktion på maktförändringar. En rörelse sker bort från det tidigare massamhället, som koncentrerade politiskt inflytande till samhällseliten, i riktning mot en mer autonom och politiskt självständig allmänhet.

Kritiska diskussioner om samhällseliten börjar förknippas med populism. Samhällsvetenskapliga analysmodeller har tidigare handlat om att ifrågasätta etablerade auktoriteter och uppvärdera synsätt från grupper som har mindre inflytande. I den nya diskursen om folket och eliterna vänds lojaliteten uppåt. Peter Santesson frågar sig vad det är som har hänt.

På ett seminarium i början av 2017 kunde man bevittna en intressant replikväxling. En politisk organisation hade bjudit in en handfull etablerade företrädare för olika delar av de samhällsdebatterande professionerna – journalistik, forskning och politisk rådgivning – för att dryfta samhällsutvecklingen. En journalist framförde en kritisk uppfattning om hur aktörer i ledande ställning har använt sitt inflytande. Så långt inget märkvärdigt. Men journalisten använde ordet ”eliten” som benämning på gruppen.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.