Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Elever stängdes av för ”blackface” – får miljonskadestånd

Privatskolan St Francis high school i Mountain View, Kalifornien. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Två studenter i USA stängdes av från sin skola efter att en ”blackfacebild” blivit viral. Nu tvingas elitskolan betala miljonskadestånd, då det visat sig att pojkarna bara hade smort in sig med akne-behandling.

Av Göran Fröjdh | 10 maj 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Händelsen inträffade 2020, under Black lives matter-protesterna som rasade runtom i USA. En selfie från 2017, där eleverna fotograferat sig själva, till synes med svartmålade ansikten, lades ut på sociala medier och blev snabbt viral.

Den katolska elitskolan Saint Francis i Mountain View, Kalifornien, där de då 17-åriga pojkarna gick, anklagade pojkarna för att ha målat sig i ”blackface” och gav dem ett ultimatum – att sluta självmant eller bli utsparkade, skriver LA Times.1

Skolledningen lät inte pojkarna själva berätta sin version av händelsen, enligt den stämningsansökan som lämnades in av elevernas föräldrar. Enligt stämningen handlade det inte om en rasistisk bild, utan var en selfie som de då 14-åriga killarna tagit efter att de smort in sig med en ansiktsmask mot akne. Behandlingen, som köptes av mamman till en av pojkarna, var ljusgrön när den smordes in, men krämen mörknade när den torkade, något som syns på den aktuella bilden.

Nu har domen fallit. Skolan måste betala skadestånd på vardera 500 000 dollar (5,4 miljoner kronor) till de båda tidigare eleverna. Dessutom döms skolan att betala tillbaka pojkarnas terminsavgifter, vilka uppgår till  runt 70 000 dollar, motsvarande 760 000 kronor.

– Målet är viktigt inte bara för våra klienter. Domen innebär också en genomgripande förändring för alla privata gymnasieskolor i Kalifornien som nu åläggs att genomföra en rättssäker utredning innan de straffar eller utesluter elever, kommenterade Krista Baughman, juridiskt ombud för en av studenterna.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.latimes.com/california/story/2024-05-08/two-expelled-bay-area-high-school-students-awarded-1-million-in-blackface-lawsuit

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.